Ganzen in Kuringen mogen blijven

In Kuringen, in Hasselt, leeft een 30-tal ganzen langs de Overdemerstraat. Ze steken er iedere ochtend en avond de weg over langs het zebrapad. De ganzen zijn intussen een hit op de sociale media.

Vorig jaar besliste het stadsbestuur, na klachten, om de ganzen te vangen. Maar dat mislukte. De dieren worden intussen gevoederd door buurtbewoners en ze waren dan ook niet onder de indruk van het voedsel in de vangnetten van het Natuurhulpcentrum. Eerst staken de ganzen op een andere manier de straat over maar omdat die strook nu is afgesloten, gebruiken ze het zebrapad. "Halfweg het zebrapad blijven ze even staan om rond te kijken en dan gaan ze verder", zegt buurtbewoner Didier Verbeelen. "De meeste automobilisten wachten geduldig. Anderen claxonneren, maar dat helpt niet", zegt Didier, "want die beesten kennen dat natuurlijk niet."

Natuurlijke verkeersremmers

"Van mij mogen de ganzen blijven", zegt Didier. "Wij zijn het intussen gewoon. En bovendien zorgen de dieren ervoor dat er traag wordt gereden in het centrum van Kuringen. Zelfs minder dan 50 km per uur. Het zijn eigenlijk een vorm van natuurlijke verkeersremmers. Maar het is ook mooi om te zien", zegt Didier nog, "iedereen maakt foto's of filmt de ganzen. En je wordt er ook blij van als je ziet hoe ze 2 keer per dag met zijn allen vrolijk de straat oversteken."

Meest gelezen