Videospeler inladen...

Oppositie: "Uit Soedan-rapport blijkt dat regering ernstige fouten heeft gemaakt"

De oppositie volgt de regering niet in haar analyse van het Soedan-rapport van het Commissariaat-generaal voor vluchtelingen en staatlozen. Volgens Groen zijn er wel degelijk ernstige fouten gemaakt bij de repatriëring van Soedanezen. SP.A wijst erop dat het rapport ook niet aantoont dat er helemaal géén folteringen zijn gebeurd.

Volgens Kamerlid Wouter De Vriendt toont het rapport aan dat er wat schort aan de manier waarop de toetsing aan het artikel 3 van de Europese Verklaring voor de Rechten van de Mens is verlopen. Dat artikel bepaalt dat je niemand kan terugsturen naar een land waar de mensenrechten van de persoon in kwestie dreigen te worden geschonden. 

"Dit rapport legt de vinger op de wonde. Na Amnesty International en het Hof van Cassatie bevestigt het CGVS dat de regering dit artikel 3 onvoldoende heeft getoetst", zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). "De regering heeft te gretig vluchtelingen teruggestuurd naar een regime met groot risico op foltering. Daarmee werd een rode lijn overschreden."

Groen zegt dat er onvoldoende is onderzocht of de veiligheid van de vluchtelingen bij aankomst in het land van herkomst kon worden gegarandeerd. “In de Kamer vertelde premier Michel nog dat de toetsing van artikel 3 wat hem betreft een heilig principe was", merkt De Vriendt nog op. “Staatssecretaris Francken heeft daar zijn voeten aan geveegd. Voor een land dat wereldwijd strijdt voor de mensenrechten, is dat ontstellend. Dit mag niet zonder gevolgen blijven." 

Als je er niet bij staat, kan je het nooit weten, maar het tegendeel kan ook niet bewezen worden

Kamerlid Monica De Coninck (SP.A)

Ook de SP.A is erg kritisch en zegt dat het rapport ook niet aantoont dat er helemaal géén folteringen zijn gebeurd. "Als je er niet bij staat, kan je het nooit weten", zegt Kamerlid Monica De Coninck. "Maar het tegendeel kan ook niet bewezen worden."

De aanbevelingen die gedaan worden, vindt De Coninck relevanter. Voor haar is het vooral van belang dat er altijd een tolk zal aanwezig zijn als Soedanese ambtenaren in België migranten komen ondervragen. "Dat ze ten minste begrijpen wat er aan het gebeuren is."

Meest gelezen