Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Kan de Apple Watch diabetes opsporen?

Uit een onderzoek uitgevoerd bij 14.000 Apple Watch-gebruikers blijkt dat de smartwatch in staat is om met een nauwkeurigheid van 85% diabetes te detecteren. "De onderzoekers wisten wie wel en wie niet diabetes had, want om de ziekte te detecteren, spelen zoveel andere factoren mee", zegt cardioloog Pieter Vandervoort. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van San Francisco en Cardiogram. 

Cardiogram is een bedrijf dat een app ontwikkeld heeft waarmee u de hartslag met een smartwatch kan meten. Ondertussen heeft de app getoond dat ze ook gebruikt kan worden voor wetenschappelijk onderzoek. Ze biedt vooral voordelen omdat onderzoekers heel wat data kunnen verwerken. 

In dit onderzoek werden data geanalyseerd van 14.000 gebruikers van de Apple Watch. 462 onder hen leden aan diabetes. De onderzoekers konden met een zekerheid van 85% achterhalen wie diabetes had en wie niet. 

Hartritmevariabiliteit

"Mensen met stress lijden aan een verminderde hartritmevariabiliteit. Dit geldt ook bij diabetespatiënten", zegt Pieter Vandervoort. Vandervoort is cardioloog en verbonden aan het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. "Bij gezonde mensen zie je dat de hartritmevariabiliteit - de variaties in het hartritme zeg maar - schommelt tussen 62, 65 en 68 hartslagen per minuut. Mensen die lijden onder stress hebben een stabieler ritme, die zit rond de 72 hartslagen per minuut."

Dit zou verklaren waarom de Apple Watch in staat is om de diabetespatiënten te detecteren. Volgens Vandervoort moeten we het onderzoek nuanceren. "Het gaat om mensen van wie men wist dat ze diabetes hadden, want we zijn nog niet in staat om met een smartwatch diabetes te detecteren." Volgens de cardioloog zijn er heel wat factoren, zoals de samenstelling van het bloed, die meespelen. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Sensoren inzetten voor gezondheid

"Een smartwatch kan perfect ingezet worden voor klinisch onderzoek", aldus dr. Vandervoort. "Vooral omdat zo'n toestel vol met sensoren zit die heel wat data kunnen verzamelen. Als je een grote groep mensen hebt, kan je aan de hand van machine learning die data verwerken." 

Eerder was Cardiogram er ook in geslaagd om de smartwatch te gebruiken om hartritmestoornissen te detecteren met een nauwkeurigheid van 97 procent. Daarnaast konden ze slaapapneu met een naukeurigheid van 90 procent bepalen.  

Smartphones en wearables worden meer en meer ingezet in de medische wereld. Zo brachten we vorig jaar het verhaal van Fibricheck, een Vlaams bedrijf dat een app ontwikkeld had waarmee hartritmestoornissen kunnen worden gemeten. De app kreeg  van de "European Society of Cardiology" een prestigieuze prijs.

Heel wat start-ups onderzoeken medische toepassingen voor de smartphone.  Alphabet, de moederonderneming van Google, kocht vorig jaar Senosis op. Deze start-up ontwikkelt apps waarmee je met een smartphone rode bloedcellen kan meten, de longfunctie kan nagaan en geelzucht kan detecteren bij kinderen.

Geen enkele van deze drie toepassingen heeft vooralsnog een goedkeuring gekregen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit, maar de eerste bevindingen zijn veelbelovend.  

Meest gelezen