© Mauritshuis, Den Haag

Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is een topstuk rijker

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen leende nietsvermoedend een kopie van het schilderij "De bespotting van Simson" uit voor een tentoonstelling in Nederland. Na onderzoek in het Mauritshuis in Den  Haag blijkt de kopie nu een echte Jan Steen. 

Over enkele dagen opent in het Mauritshuis in Den Haag een expo met minder bekende historiestukken van Jan Steen, een Nederlandse schilder uit de 17e eeuw.  Naast Rembrandt, Vermeer en Hals is Steen een van de belangrijkste schilders uit de zo genoemde Gouden Eeuw

Ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen (KMSKA) leende voor die tentoontelling een werk uit: "De bespotting van Simson".

© Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Tot nu stond "De bespotting van Simson" bekend als een kopie uit de 18e eeuw. Maar al lang was er een vermoeden dat het wel eens om een authentieke Steen zou kunnen gaan. Deskundigen hebben dat vermoeden nu - niet toevallig vlak voor de opening van de tentoonstelling - bevestigd.

Zowel de schilderstijl, de techniek als de voorstelling sluiten perfect aan bij het oeuvre van Jan Steen. Het schilderij uit Antwerpen vormt zo meteen het hoogtepunt van de tentoonstelling die volgende week donderdag opent. 

Dankzij Mauritshuis is Antwerpen een echte Jan Steen rijker!

Manfred Sellink, directeur KMSKA

Manfred Sellink, de directeur van het KMSKA reageert opgetogen: “Het KMSKA is gesloten omwille van uitgebreide renovatiewerkzaamheden. We grijpen deze sluiting aan om onze kunstwerken als ambassadeurs in buitenlandse musea tentoon te stellen. De restauratie van dit schilderij die geleid heeft tot de toeschrijving aan Jan Steen is een prachtig resultaat van zo'n samenwerking. Dankzij Mauritshuis is KMSKA een echte Jan Steen rijker!”

© Mauritshuis, Den Haag

Een huishouden van Jan Steen

De uitdrukking "Een huishouden van Jan Steen" betekent zoveel als: het gaat er bij die mensen rommelig aan toe. Dat komt omdat Steen vooral dagelijkse, eerder volkse taferelen schilderde. Toch heeft Jan Steen ook een aantal bijbelse onderwerpen behandeld, zoals "De bespotting van Simson". 

Het Mauritshuis in Den Haag toont nog tot 13 mei ruim twintig van die historiestukken, in de expo "Jan Steen vertelt".

Meest gelezen