Videospeler inladen...

Kris Peeters: "Soedanese transmigranten kunnen voorlopig nog niet worden teruggestuurd"

De Soedanese transmigranten die in ons land zitten, kunnen nog niet meteen worden teruggestuurd, ondanks het rapport dat vandaag is voorgesteld. Dat zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V) in "De afspraak op vrijdag". "Eerst moet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken nog enkele modaliteiten opstellen."

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen stelde vanochtend het zogenoemde Soedan-rapport voor, de conclusies na het onderzoek over de mogelijke foltering van teruggestuurde Soedanezen. De conclusie? Er zijn geen bewijzen dat de folteringen hebben plaatsgevonden. Al kwamen er ook wel aanbevelingen. 

En dus gaat de federale regering de repatriëringen opnieuw opstarten. "Voor zij die hier een asielprocedure hebben doorlopen, is dat inderdaad het geval", zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V) vanavond in "De afspraak op vrijdag" op Canvas. "Maar zij die geen asielprocedure hebben doorlopen (de transmigranten, oftewel zij die in het Maximiliaanpark logeren, nvdr.), kunnen nog niet worden teruggestuurd. Daar moet eerst artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens worden getoetst."

Daarmee zegt hij ongeveer hetzelfde als staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) eerder op de dag. Van de Soedanezen die hier geen asiel hebben aangevraagd, komen er bijkomende controles om te kijken of ze na hun terugkeer geen gevaar op onmenselijke behandeling lopen.

"Ik ga ervan uit dat staatssecretaris Francken snel naar de regering zal komen om die modaliteiten uit te werken. Dat is een kwestie van enkele dagen."

Meest gelezen