AFP or licensors

Londen beschuldigt de Europese Unie van "kwade trouw"

De Britse brexitminister David Davis is boos op de Europese Unie omdat die de Britten wil straffen als ze zich tijdens de overgangsperiode na de brexit niet aan de Europese regels houden. 

Deze woensdag onthulde de Europese Unie een document over de overgangsperiode na de brexit. Die zou lopen van 29 maart 2019 tot eind 2020. De Europese Unie spreekt voor het eerst met harde taal. In een voetnoot was te lezen dat er straffen zullen volgen voor het Verenigd Koninkrijk als het land zich niet aan de regels binnen de interne markt houdt. 

De Europese Unie reageerde met dit document op de vraag van de Britse premier Theresa May voor een tijdelijke douane-unie en deelname aan de interne markt na de brexit. De Europese Unie stelde voor dat de Britten nog voor een beperkte tijd zouden kunnen genieten van de voordelen die de Europese interne markt en de douane-unie met zich meebrengen. Dit enkel op voorwaarde dat ze zich houden aan alle spelregels die gelden in die eengemaakte markt. “De mogelijkheid om te sanctioneren in geval van vals spel maakt deel uit van elke overeenkomst”, klonk het bij Stefaan de Rynck, de adviseur van brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Als het van de Europese Unie afhangt zouden de Britten nog steeds onder de rechtspraak vallen van het Europees Hof van Justitie en kunnen veroordeeld worden bij inbreuken op het EU-recht. 

De Britse minister verantwoordelijk voor brexit, David Davis, stelt dat de sancties misplaatst zijn en spreekt van kwade trouw. Volgens Davis impliceren ze dat de overgangsperiode willekeurig beëindigd kan worden door Europa. 

Door tijdens de overgangsperiode deel uit te maken van de interne markt, kan het Verenigd Koninkrijk zonder belemmeringen en douanecontroles blijven handelen met Europa. Britse burgers die in een andere EU-staat wonen en werken, kunnen dit voorlopig ook nog blijven doen. 

Later op de dag volgt er een persconferentie van Barnier. Hij zal extra uitleg geven bij het standpunt van de Europese Unie.  

Meest gelezen