Videospeler inladen...

Regering zet migratiebeleid voort, maar houdt rekening met aanbevelingen uit rapport

De federale regering wil haar "kordaat en menselijk" migratiebeleid voortzetten, maar zal rekening houden met de aanbevelingen van het Soedan-rapport. Dat heeft premier Charles Michel (MR) gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Hij kondigde ook een evaluatiecommissie aan die het terugkeerbeleid onder de loep neemt.

Het Soedan-rapport is klaar en volgens premier Michel zijn de conclusies duidelijk: er kunnen in de toekomst opnieuw identificatiemissies plaatsvinden vanuit Soedan, om te verifiëren of migranten uit Soedan afkomstig zijn.

Het rapport heeft niet kunnen bewijzen dat Soedanezen die door ons land zijn gerepatrieerd, gefolterd zijn. "Het CGVS heeft geen absolute zekerheid kunnen bekomen met betrekking tot de feiten of ze effectief hebben plaatsgevonden. Er werd vastgesteld dat een aantal stukken uit de getuigenis niet waarheidsgetrouw zijn, in die mate dat de vaststelling ernstige twijfel doet ontstaan over de waarachtigheid van de hele getuigenis."

Er zullen in de toekomst opnieuw mensen naar Soedan worden gerepatrieerd, en daar zullen identificatiemissies voor worden georganiseerd. Al zal de procedure worden aangepast, zegt Michel. 18 Soedanezen zouden in aanmerking komen voor repatriëring, van wie 13 onmiddellijk zouden kunnen worden uitgezet. 

De aanpassingen komen er om te voorkomen dat ons land in de toekomst het risico zou lopen om de mensenrechten te schenden. Zo zouden er ook Belgische ambtenaren bij de identificatie worden betrokken en zou er een tolk aanwezig moeten zijn. Die ambtenaren zullen eerst worden gescreend.

Evaluatiecommissie

Premier Michel kondigde ook aan dat er voor minstens twee jaar een evaluatiecommissie rond terugkeer en uitwijzingen op poten zal worden gezet. In die commissie zal een professor zitten, samen met mensen van de federale politie, de algemene inspectie van de federale politie, de Dienst Vreemdelingenzaken, het CGVS, Fedasil en pilotenverenigingen. De commissie zal na een jaar een tussentijds rapport afleveren.

In Het Journaal gaf Goedele Devroy uitleg over de conclusies van het rapport:

Videospeler inladen...

Meest gelezen