Regisseur Michael Haneke noemt #Metoo "een creativiteit dodende heksenjacht"

“De #Metoo-beweging is ontaard in een heksenjacht en installeert een nieuw, voor de creativiteit schadelijk puritanisme.” Dat zegt de Oostenrijkse filmmaker Michael Haneke, dubbele Gouden-Palmwinnaar in Cannes, in een interview met de Oostenrijkse krant Kurier. 

 

De Oostenrijkse filmregisseur Michael Haneke is bezorgd over de mannenhaat waarmee de hashtagbeweging #Metoo gepaard blijkt te gaan: "Als kunstenaar begin je schrik te krijgen van die kruistocht tegen eender welke vorm van erotiek". 

Volgens de maker van filmklassiekers als "Happy End" en "Amour" zou een film als "Het Rijk der Zinnen" (1976) van Nagasi Oshima -een film over wurgseks en de limieten van de seksualiteit- momenteel niet meer kunnen gemaakt worden. "Natuurlijk moet elke verkrachting, moet elk seksueel misbruik veroordeeld worden", aldus de 75-jarige regisseur. "Maar ik vind de hysterie en de veroordelingen zonder enige vorm van proces die je momenteel meemaakt, ronduit degoutant."

Als kunstenaar begin je schrik te krijgen van die kruistocht tegen eender welke vorm van erotiek

Michael Haneke, regisseur

"Dat ondoordacht mensen aan de schandpaal nagelen vernielt het leven van mensen zonder dat ook maar enig bewijs (van schuld, nvdr) is geleverd.  Mensen worden in de media kapotgemaakt, levens en carrières worden vernietigd. Verdachte acteurs worden uit film en tv-reeksen geknipt uit schrik voor een verlies aan kijkers", aldus de regisseur.

Dat ondoordacht mensen aan de schandpaal nagelen vernielt het leven van mensen zonder dat ook maar enig bewijs is geleverd

Michael Haneke, regisseur

Zelf is de regisseur van "Das Weisse Band" en "Amour" niet door #Metoo in opspraak gebracht. Hij is echter de "shitstorms" beu die elke "onthulling" in de kranten teweegbrengt. "De heksenjacht", aldus nog de Oostenrijkse topcineast, "maakt eigenlijk het ernstig aanpakken van het reële probleem van seksuele intimidatie nog moeilijker."

Meest gelezen