Nicolas Lambert

Umicore haalt 900 miljoen euro aan nieuw kapitaal op in amper 2,5 uur

Het Belgische materialenbedrijf Umicore heeft in amper 2,5 uur tijd 892 miljoen euro aan vers kapitaal opgehaald door het uitschrijven van nieuwe aandelen. Umicore wil dat geld gebruiken om verder te investeren in materialen voor herlaadbare batterijen voor elektrische en hybride auto's. De beleggers hebben daar duidelijk vertrouwen in.

Umicore maakte gisteren uitstekende jaarcijfers bekend. De omzet steeg 9 procent tot 2,9 miljard euro en de nettowinst klom 15 procent hoger tot 267 miljoen euro. Het bedrijf doet beter dan de oorspronkelijke doelstellingen en heeft die voor de komende jaren naar boven bijgesteld.

Dat heeft veel te maken met de opmars van de elektrische auto. Daardoor stijgt de vraag naar een van de producten die Umicore ontwikkelt en produceert: basisbestanddelen voor herlaadbare lithium-ionbatterijen, ook kathodematerialen genoemd.

Met het opgehaalde geld plant Umicore een investering van 660 miljoen euro in China en Europa in de productie van materialen voor herlaadbare batterijen. "De opbrengsten zullen gebruikt worden om groei-investeringen te financieren, voornamelijk in kathodematerialen", klinkt het. Het bedrijf wil zo meer financiële flexibiliteit "met het oog op mogelijke overnames en samenwerkingen".

"Blijk van vertrouwen"

"Ik ben verheugd over deze zeer succesvolle transactie", zegt CEO Marc Grynberg. "Ondanks uitdagende omstandigheden in de aandelenmarkten wereldwijd zijn we er in geslaagd om bijna 900 miljoen euro aan nieuw kapitaal op te halen in slechts tweeëneenhalf uur. Ik beschouw dit als een duidelijke blijk van vertrouwen van onze beleggers in de strategie en positionering van Umicore." Het geld is opgehaald bij zogenoemde institutionele beleggers die grote sommen geld beheren.

Umicore telt wereldwijd 9.700 werknemers. De productie van de materialen vindt nu plaats in China, Japan en Zuid-Korea. In de nabije toekomst komt er ook een fabriek in Europa, maar waar precies is nog niet bekend.

"Vergunningen moeten sneller"

Of de nieuwe fabriek naar een West-Europees land gaat, is maar de vraag. Want volgens Umicore-topman Marc Grynberg duurt het veel te lang om een vergunning te krijgen voor nieuwe fabrieken in West-Europese landen. "Wij zijn actief in een heel dynamische markt. We kunnen ons dus niet permitteren om een jaar of twee op een vergunning te wachten. Het is belangrijk voor West-Europa om te beseffen dat investeringen elders heel snel gaan. We moeten ons aan die nieuwe realiteit aanpassen". Grynberg verwijst bijvoorbeeld naar Polen en China, waar de milieunormen niet soepeler zijn.

Aandelenkoers fors naar omhoog

De goede jaarcijfers en het nieuws van de kapitaalverhoging doet het aandeel van Umicore op de Bel20 flink stijgen. Het aandeel staat op een winst van ruim 7 procent.

Meest gelezen