Vanaf deze zomer geen toeslagen meer voor wie met de bankkaart betaalt

Binnenkort zullen handelaars geen toeslag meer mogen aanrekenen aan klanten die met de kaart willen betalen, ook niet voor kleine bedragen. De ministerraad heeft een wetsontwerp goedgekeurd van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). De regering wil betalen met de kaart aanmoedigen omdat het veiliger is en omdat op die manier fraude beter aangepakt kan worden.

Het wetsontwerp van Peeters is eigenlijk de omzetting van een Europese richtlijn die zegt dat handelaars geen kosten mogen aanrekenen voor het gebruik van de bankkaart. De wet moet nu nog goedgekeurd worden in de Kamer en zou dan ook echt in werking treden. Volgens het kabinet-Peeters moet dat zeker tegen de zomer in orde zijn.

"Het zorgt voor meer veiligheid voor zowel de handelaar als de consument, omdat er minder cash geld circuleert", zegt Peeters. "Bovendien maakt elektronisch betalen het eenvoudiger om fiscale fraude aan te pakken.”

Heel wat winkels vragen vandaag nog een vergoeding aan klanten die met de kaart willen betalen. Meestal moet die toeslag betaald worden voor kleine bedragen. Maar ook sommige webshops rekenen een toeslag aan bij klanten die een kredietkaart willen gebruiken.

De kosten om met de kaart te betalen zijn gedaald, als compensatie voor handelaars.

Voor het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen is dat nog onvoldoende en moet de kost voor elektronisch betaalverkeer nog goedkoper gemaakt worden. Uit een bevraging bij hun leden blijkt immers dat 1 op de 20 detailhandelaars de betaalterminal niet lager zou aanbieden. Deze negatieve impact op het elektronisch betalingsverkeer is niet de bedoeling, vindt het NSZ, en dus moet de kosten voor een betaalterminal nog meer omlaag. 

Meest gelezen