Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe shutdown in de VS, Senaat stemt te laat in met begroting

De tweede shutdown in de VS in drie weken tijd is een feit. Om middernacht plaatselijke tijd had de Senaat de nieuwe begroting moeten goedkeuren, maar dat is niet gelukt omdat de Republikeinse senator Rand Paul dwars lag. Twee uur later stemden de senatoren dan toch in, maar het wetsvoorstel moet nu nog naar het Huis van Afgevaardigden.

Even voor acht uur Belgische tijd, twee uur in de VS,  heeft de Amerikaanse Senaat het begrotingsakkoord tussen Republikeinen en Democraten goedgekeurd. Dat gebeurde met een grote meerderheid van 71 tegen 28 stemmen.  Maar de stemming kwam twee uur na de deadline en dus volgde de tweede shutdown op drie weken tijd. 

Dwarsligger Rand Paul

Na de urenlange toespraak van Democratisch senator Nancy Pelosi eergisteren, heeft de Republikein Rand Paul (zie foto) de voorbije uren van zich laten horen. De senator uit Kentucky bood zoveel weerstand tegen de begrotingsdeal tussen Republikeinen en Democraten, dat de Amerikaanse Senaat de deadline van middernacht niet heeft gehaald. Het geld is op en dus worden alle Amerikaanse overheidsinstellingen gesloten en ambtenaren niet meer uitbetaald. 

Tegen de potverteerders

"Senator Rand Paul staat bekend als een dwarsligger", zegt correspondent Björn Soenens in de VS. "Hij vond dat de Republikeinen zelf potverteerders zijn geworden, dat ze veel te veel schulden toevoegen aan de begroting. Hij wilde een stemming over zijn verzet, maar daar gingen de Democraten niet op in. Het gevolg is dat de deadline niet werd gehaald. "

Gevolgen

Net als drie weken geleden moeten dus alle federale overheidsinstellingen dicht, zoals diensten, federale musea  en nationale parken. De Amerikaanse ambtenaren worden niet meer uitbetaald.  Nu is het nacht in de VS, maar de klok tikt. Het wetsvoorstel is uiteindelijk toch goedgekeurd na een stemronde twee uur na de deadline. Maar nu moet het wetsvoorstel nog naar het Huis van Afgevaardigden van het Amerikaanse Congres.

"De kans dat het daar alsnog mislukt is veel groter. Daar wordt nog veel meer verzet verwacht, van twee kanten", zegt Björn Soenens. "De radicale Republikeinen noemen het onverantwoordelijk dat deze begroting nog eens tientallen miljarden dollars schulden toevoegt aan de schuld die nu al 20.000 miljard dollar bedraagt.

Maar ook aan Democratische kant blijft er veel ontgoocheling omdat er in het akkoord niets staat over de Dreamers, de jonge migranten die als kind naar Amerika zijn gebracht en daar nu in de illegaliteit leven. Het kan nog alle kanten uit, maar beklonken is de deal zeker niet. "

Meest gelezen