"House of cards"-acteur Reg E. Cathey overleden

Acteur Reg E. Cathey, vooral bekend voor zijn rol als restaurantuitbater Freddy Hayes in "House of Cards", is overleden op 59-jarige leeftijd. Het nieuws werd bekendgemaakt door David E. Simon, maker van de prestigieuze reeks "The Wire", waarin Cathey ook een rol speelde. Kenmerkend voor Cathey was zijn diepe stem.

"Niet alleen een goede, meesterlijke acteur, maar gewoon een van de zaligste mensen met wie ik vele lange dagen op de set doorbracht", tweette Simon. Acteur Samuel L. Jackson noemde hem een "briljant acteur, humorist en vriend".

Cathey zou longkanker gehad hebben, maar de oorzaak van zijn dood is nog niet bekendgemaakt.

In 2015 won Cathey een Emmy voor zijn rol in "House of Cards". Hoofdpersonage Frank Underwood, gespeeld door Kevin Spacey, gaat regelmatig ribbetjes eten bij "Freddy's".

In "The Wire" speelde hij Norman Wilson, een journalist die overgestapt is naar de politiek. Ook in "The Corner", een eerder reeks van Simon, was hij al te zien. Daarnaast speelde hij ook in de reeksen "Law & Order", "30 Rock" en in films zoals "Fantastic Four" en "Hands of Stone".

In een interview met The Guardian, in 2016, zei hij dat zijn carrière pas echt begon na de verkiezing van Barack Obama, omdat de mensen dan pas het idee van een welsprekende zwarte man konden aanvaarden.

Meest gelezen