"Een op de tien Vlaamse bestuurs­vergoedingen is te hoog en dat pakken we aan tegen de zomer"

Er is geen groot probleem met de bestuursvergoedingen in organisaties van de Vlaamse overheid. Dat leert een studie van Hudson in opdracht van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). In bijna 9 op de 10 gevallen zijn er geen vergoedingen of zijn die vergoedingen niet hoger dan normaal. Slechts in 1 op de 10 gevallen is de vergoeding wél hoger dan normaal. Die "overdreven" vergoedingen zullen tegen de zomer verminderd worden "tot het door Hudson aanbevolen niveau", zegt Bourgeois.

In bijna 9 op de 10 gevallen zijn de vergoedingen dus zoals het hoort, blijkt uit de studie. "De studie heeft alle gelijkaardige vergoedingen geanalyseerd en in vergelijking met andere overheden of met de private sector doen we het op Vlaams niveau niet overdreven", zegt Bourgeois.

En waar er excessen zijn, is er een plan tot aanpak: "De Vlaamse regeringen en de telkens bevoegde ministers zullen waar nodig de bestuurs­vergoedingen bijwerken, verlagen dus. En dat moet tegen de zomer gebeuren", kondigt de Vlaamse minister-president aan.  

Te hoge vergoedingen? Bij De Lijn, de Vlaamse havens, het Vlaams Fonds voor de Letteren, de Universiteit Gent... Maar we pakken het aan" 

Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister-president

Welke instellingen betalen er dan te veel? "Dat is in heel verschillende sectoren, er is niet één lijn te trekken. Maar als ik dan toch namen moet noemen... Het Vlaams Fonds voor de Letteren, enkele zusterondernemingen van De Lijn, de Vlaamse havens, de Universiteit Gent en het UZ Gent, heel divers dus, een twintigtal in totaal." Ook het Vlaams Energiebedrijf wordt genoemd als een té royale betaler (de voorzitter daar zou 30.000 euro opstrijken terwijl de invulling van de functie volgens de Hudson-studie maar 5.000 euro waard is).

De verschillen worden dus tegen de zomer bijgewerkt, maar de omgekeerde weg kan ook: "We moeten niet populistisch doen, niemand moet gratis werken. Wie een bepaald professioneel niveau haalt, mag daarvoor beloond worden. Dus bedrijven die tot nu toe zelfs onder de norm betaalden, mogen dat optrekken, als ze dat goed kunnen motiveren", zegt Bourgeois ook. 

Wat blijkt nog uit de studie? Eén op drie organisaties keert geen vergoeding uit en in zowat 55 procent van de organisaties zijn de vergoedingen "bescheiden". In totaal is er dus bij 88 procent van de organisaties geen probleem.    

Meest gelezen