Videospeler inladen...

160 jaar geleden zou Maria voor het eerst aan Bernadette zijn verschenen in Lourdes

Vandaag is het precies 160 jaar geleden dat de maagd Maria voor het eerst aan Bernadette Soubirous in Lourdes zou zijn verschenen. Ruim anderhalve eeuw later is de stad in het zuiden van Frankrijk een waar pelgrimsparadijs voor gelovige christenen.

Lourdes, 11 februari 1858. Het 14-jarige Franse meisje Bernadette Soubirous gaat met 2 andere meisjes hout sprokkelen, maar kan hen wegens astmaproblemen niet bijbenen.

Ter hoogte van de grot van Massabielle hoort ze plots een vreemd geruis. Wanneer ze opkijkt, ziet ze bovenin de grot "een dame in het wit" die zich als "Maria, de onbevlekte ontvangene" voorstelt.

In de maanden die volgen zal Maria nog 17 keer aan Bernadette verschijnen, zo beweert het meisje. Ze draagt haar op een kerk op de plek van de eerste verschijning te bouwen en van het water in de grot te drinken.

De katholieke kerk start een grondig onderzoek naar de verschijningen. 4 jaar later luidt het oordeel dat ze waarachtig zijn. Het betekent het begin van Lourdes als pelgrimsoord.

In 1864 verrijzen een standbeeld van Maria en een kapel op de plek van de verschijningen. Die laatste is al snel te klein en moet plaats ruimen voor een basiliek. Later volgen nog eens 2 basilieken.

"Wonderbaarlijke genezingen"

Vandaag zijn de grot en alle gebouwen in het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes ondergebracht, een site die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. De voorbije 160 jaar heeft de katholieke kerk al bijna 70 zogenoemde "wonderbaarlijke genezingen" erkend die daar zouden hebben plaatsgevonden.

Bernadette zelf treedt op 29 juli 1866 in het klooster van Nevers in. Daar sterft ze op 16 april 1879, amper 35 jaar oud. Op 8 december 1933 verklaart paus Pius XI haar heilig.

10 jaar geleden vonden in Lourdes tal van plechtigheden plaats om de 150e verjaardag van de eerste verschijning van Maria te herdenken. "Het Journaal" ging toen een kijkje nemen (zie video bovenaan).

Meest gelezen