Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Montange Hawk

Elke zaterdag laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Montagne Hawk, 26 jaar, uit Flint, Michigan.

Montange is halftijds buschauffeur bij de stad. Met die baan kan hij geen huis huren of kopen. De huur voor een beetje een huis of appartement bedraagt al snel zo’n 800 dollar per maand. Montange verdient ongeveer 1.200 dollar per maand. Hij woont voorlopig bij een kameraad in. 
Montange is een optimist.

Kleine dromen houden deze jonge Amerikaan recht. 

Hij denkt niet graag aan de problemen, droomt liever over later, en over beter, en over een wereld vol vrede en liefde. Hij wordt al blij als hij denkt aan een eigen huis met een leuke tuin. Kleine dromen houden deze jonge Amerikaan recht. Hij heeft nog bijna nooit zijn thuisstaat Michigan verlaten, maar hij droomt ervan om ooit de berg Fiji in Japan te zien. 

Montange zag geweld en schietpartijen in zijn jeugd, maar probeert daar niet te veel bij stil te staan. Als hij racisme ervaart, probeert hij te doen alsof hij niet hoort of ziet. De glimlach van Montange is zeer ontwapenend. Kijk maar, zijn glimlach is overweldigend. Maak kennis met deze jonge, zwarte Amerikaan. Maak kennis met Montange Hawk uit Flint.

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op.  In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit.  Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven. 

Meest gelezen