Videospeler inladen...

Antwerpenaren in de rij voor wandeling op en onder historische brug

In Antwerpen is de historische Kipdorpbrug dit weekend (en alleen dit weekend) open voor het publiek. Archeologen konden de brug uit de 16e eeuw blootleggen omdat werken aan de gang zijn aan het Operaplein.

Sinds enige tijd vinden grondige werkzaamheden plaats op de noordelijke Leien en het Eilandje in Antwerpen. Die gaan met archeologische opgravingen gepaard, want pal onder dit traject liggen de restanten van de Spaanse omwalling uit de 16e eeuw.

De Kipdorpbrug maakte destijds deel uit van die omwalling en ligt momenteel bloot ter hoogte van het Operaplein. Dit weekend (en alleen dit weekend) is het brede publiek welkom om een kijkje op en onder dit historische monument te nemen.

Videospeler inladen...

De Spaanse omwalling was een initiatief van keizer Karel (Karel V) om Antwerpen beter tegen aanvallen uit de noordelijke Nederlanden te beschermen. De verdedigingsmuur was wel 10 meter hoog en telde 9 vijfhoekige bastions waarop kanonnen konden staan. Daarnaast had de omwalling ook 5 stadspoorten in renaissancestijl en een gracht.

De Kipdorpbrug zal ook na de werkzaamheden gedeeltelijk zichtbaar blijven. Onderstaande tekening geeft een impressie van het toekomstige aanzicht van de site.

© Stad Antwerpen - Manuel de Solà-Morales

Meest gelezen