(Illustratie: Googler Maps)

Doden bij bombardement op gezondheidscentrum in noordwesten van Syrië

In het noordwesten van Syrië is donderdag een medisch centrum in de stad Mishmishan getroffen door een luchtaanval. Daarbij werden zes mensen gedood, 17 anderen raakten gewond. Dat heeft Artsen zonder Grenzen gemeld. "De situatie in het noordwesten van Syrië gaat van kwaad naar erger", aldus de organisatie. 

 De ngo ondersteunde in het medisch centrum de vaccinatie-campagnes, maar had er geen eigen personeel.

"Deze gewelddadige aanval kan niet worden getolereerd en is opnieuw een klap voor de al onrustige zone", zo zei Omar Ahmed Abenza, de verantwoordelijke voor de AzG-missie in het noordwesten van Syrië. Door zulke aanvallen wordt de medische verzorging van mensen steeds moeilijker gemaakt, zei Abenza, en ze komen de laatste tijd steeds vaker voor. 

Bij de aanval werd het deel van het centrum waar de vaccinaties plaatsvonden, zwaar beschadigd volgens AzG. Ook de voorraad vaccins en de koelkasten die nodig zijn om de vaccins te bewaren, werden vernietigd. AzG vaccinneerde in de tweede helft van vorig jaar in Mishmishan meer dan 10.000 kinderen, maar dat is dus nu niet langer mogelijk.     

Op het tijdstip van de aanval was het vaccinatieteam aan het werk in nabijgelegen dorpen. Daardoor werden er geen leden van het team getroffen, en stonden er ook geen mensen aan te schuiven in het gezondheidscentrum om gevaccineerd te worden. Desondanks werden er bij de aanval zes mensen gedood, patiënten en verzorgers. Er vielen ook 17 gewonden.

Domino-effect

Artsen zonder Grenzen vraagt zich af waar gewonden nu behandeld zullen worden. Het spreekt van een "domino-effect", elke keer een medische structuur wordt gebombardeerd. "Het personeel van het referentiehospitaal in de buurt van Qunaya, dat ook door AzG wordt ondersteund, werd extreem nerveus na de aanval op Mishmishan. Daarom besloot het management om de dienstverlening te reduceren, stuurde het niet-kritieke patiënten naar huis en behield het enkel een team voor de spoedafdeling en de operatiekamer." 

AzG heeft in de provincie Idlib, waar Mishmishan zich bevindt, drie eigen mobiele teams om de patiënten die ze vinden te behandelen, maar alleen al in die provincie zijn honderdduizenden ontheemden verspreid. Idlib staat grotendeels onder controle van rebellen, maar wordt sinds een paar weken zwaar gebombardeerd door de Syrische luchtmacht en haar Russische bondgenoten.

Meest gelezen