Videospeler inladen...

Netanyahu: "Luchtaanvallen hebben Iraanse en Syrische troepen zware slag toegebracht"

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat het Israëlische leger gisteren met een reeks luchtaanvallen een zware slag heeft toegebracht aan de Iraanse en Syrische regeringstroepen in Syrië. 

Israël voerde de luchtaanvallen uit nadat een Iraanse drone vanuit Syrië het Israëlische luchtruim was binnengedrongen. Bij de aanvallen werd een Israëlische F-16 neergehaald door Syrische luchtafweer. Volgens de krant Haaretz is het de eerste keer in 30 jaar dat Israël een F-16 in gevechten verliest. Als vergelding voerde de Israëlische luchtmacht opnieuw aanvallen uit op Iraanse en Syrische doelwitten in Syrië. 

Netanyahu zei dat hij alles zal doen wat nodig is om de veiligheid van zijn land te garanderen. Gisteren waarschuwde hij al voor een nieuwe escalatie van geweld aan de grens met Syrië. "Israël stelt Iran en zijn Syrische gastheer verantwoordelijk voor de agressie van vandaag (zaterdag, nvdr). Wij zullen verder gaan met alles te doen wat noodzakelijk is om onze soevereiniteit en veiligheid te beschermen", aldus de Israëlische premier.

Volgens Netanyahu hebben de aanvallen van Israël Iran en het Syrische regeringsleger een zware slag toegebracht. Er zijn acht doelwitten vernietigd van het Syrisch leger en vijf van de Iraanse strijdkrachten die meevechten met het regime in Syrië. Er is ook zware schade aangericht aan een commandobunker. Netanyahu waarschuwt ook dat er nog meer aanvallen zullen komen als hij dat nodig acht.

Israël zal een militaire verankering van Iran in Syrië niet toelaten

Benjamin Netanyahu, premier Israël

Netanyahu stelt Iran en Syrië verantwoordelijk voor het neerhalen van de F-16. "Israël zal een militaire verankering van Iran in Syrië niet toelaten", benadrukte de Israëlische premier. 

"Ik waarschuw al sinds enige tijd voor het gevaar van de Iraanse militaire inmenging in Syrië. Iran probeert het Syrisch grondgebied te gebruiken voor het zelfverklaarde doel van de vernietiging van Israël."

"We zullen blijven terugslaan voor elke poging om ons te raken, voor elke slag die ons toegebracht wordt. Dat is altijd onze lijn geweest en zal altijd onze lijn blijven."

Netanyahu had zaterdag ook een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson over de kwestie.

Het was voor Syrië één van de bloedigste weken in 7 jaar burgeroorlog. Bijna 300 burgers lieten het leven, vooral bij luchtaanvallen door de Syrische luchtmacht. De VN trekt nogmaals aan de alarmbel. "Tijd voor een gecoördineerd vredesintiatief", zegt  woordvoerder Elizabeth Throssell.

Videospeler inladen...

Meest gelezen