Videospeler inladen...

Kim Jong-un nodigt Zuid-Koreaanse president uit voor topontmoeting in Noord-Korea  

De Noord-Koreaanse delegatie op de Olympische Winterspelen heeft in naam van haar leider Kim Jong-un de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in uitgenodigd voor een topontmoeting in Noord-Korea later dit jaar. Dat gebeurde tijdens een lunch in het Blauwe Huis, de officiële residentie van de Zuid-Koreaanse president. "Alweer een belangrijke stap in de toenadering tussen beide landen", zegt VRT-journalist Tom Van de Weghe vanuit Zuid-Korea.

Videospeler inladen...

"Het is zeer uitzonderlijk dat de Noord-Koreaanse delegatie wordt ontvangen in het Blauwe Huis, de residentie van de Zuid-Koreaanse president", zegt Van de Weghe. "De delegatie werd geleid door de zus van de Noord-Koreaanse leiderKim Jong-un. Het is de allereerste keer sinds de Koreaanse oorlog begin jaren 50 dat iemand van de Kim-dynastie een voet op Zuid-Koreaanse bodem zet."

En de Noord-Koreanen blijven inzetten op toenadering, zo blijkt. "Ze hadden een blauw document bij voor president Moon Jae-in en daarin zat een formele uitnodiging van Kim Jong-un voor een topontmoeting in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang later dit jaar. Dat is alweer een belangrijke stap in de toenadering tussen beide landen want de Zuid-Koreaanse president wilde van deze Winterspelen gebruikmaken om de communicatie met het noorden te herstellen en uiteindelijk het kernwapenprobleem aan te pakken, maar de Amerikanen, de bondgenoten van Zuid-Korea, geloven dat Noord-Korea gewoon tijd wil winnen en niet van plan is om in te binden."

Gisteren waren de Noord-Koreanen ook al bij de openingsceremonie van de Winterspelen in Pyeongchang. Toen schudden president Moon en Kim Yo-jong elkaar al de hand.

Videospeler inladen...

Meest gelezen