Videospeler inladen...

"Witte Huis wil internationaal ruimtestation ISS privatiseren"

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump wil het internationale ruimtestation ISS op termijn in privéhanden laten overgaan. Dat schrijft The Washington Post op basis van een document van NASA.

Al zo'n 20 jaar zweeft het in een baan rond de aarde: het ISS, een internationaal ruimtestation dat door verschillende landen is gebouwd en gefinancierd. Een van die geldschieters is de VS, maar daaraan komt binnen afzienbare tijd een einde. Dat moet tenminste blijken uit een intern document van NASA waarop The Washington Post de hand kon leggen.

Volgens de Amerikaanse krant is de regering van Trump van plan om de geldkraan in 2024 dicht te draaien. Toch zou dat niet het einde van het ISS betekenen want het Witte Huis wil het ruimtestation rond die tijd aan de privésector overdragen, zo leest het document.

Morgen zou de Amerikaanse regering een plan van 150 miljoen dollar (ruim 120 miljoen euro) op tafel leggen "voor de ontwikkeling van commerciële entiteiten zodat commerciële nieuwe eigenaars van het ISS operationeel zijn wanneer dat nodig is".

100 miljard dollar

De kans is reëel dat het Witte Huis flink wat tegenwind krijgt, ook uit de Republikeinse partij. Tot nog toe heeft de VS het astronomische bedrag van 100 miljard dollar (ruim 80 miljard euro) in het ISS geïnvesteerd om het te bouwen en operationeel te houden.

De Republikeinse senator Ted Cruz liet vorige week nog verstaan dat hij het dom zou vinden programma's te schrappen waarin miljarden dollars zijn gepompt terwijl ze nog een toekomst hebben. NASA onderzoekt momenteel of het ISS ook na 2028 kan blijven bestaan. Cruz wil de resultaten van die studie afwachten vooraleer een beslissing te nemen.

Met het plan gaat het Witte Huis voort op het pad dat president George Bush junior en president Barack Obama jaren geleden al zijn ingeslagen. Ook zij gingen op zoek naar private partners in de ruimtevaart, onder meer voor de bevoorrading en zelfs het vervoer van astronauten.

Meest gelezen