Videospeler inladen...

Oxfam-Solidariteit reageert "gechoqueerd en verbijsterd" over feestjes medewerkers met prostituees in Tsjaad

Deze week raakte bekend dat medewerkers van Oxfam UK in Haïti prostituees uitgenodigd hadden op een feestje. Volgens de Britse zondagskrant The Observer werden ook in Tsjaad eerder al prostituees uitgenodigd door dezelfde directeur van Oxfam, een Belg. Die nam in 2011 ontslag na een intern onderzoek. Oxfam reageert gechoqueerd.

Ook in Tsjaad zouden medewerkers van Oxfam UK prostituees betaald hebben voor feestjes. Dat schrijf de Britse zondagskrant The Observer. Het nieuws komt er slechts twee dagen nadat een soortgelijk verhaal opdook van Oxfam-medewerkers in Haïti. De gebeurtenissen in Tsjaad met medewerkers van de Engelse tak van Oxfam, zouden zich meer dan tien jaar geleden voorgedaan hebben.

"Vrouwen waarvan we dachten dat ze prostituees waren, werden herhaaldelijk uitgenodigd naar het Oxfam-hoofdkwartier daar", aldus een medewerker aan The Observer. "Ze nodigden vrouwen uit voor feestjes. We wisten dat ze niet gewoon vrienden waren, maar iets anders."

Nog volgens de vroegere Oxfam-medeweker doet de organisatie fantastisch werk, maar gaat het om "een probleem in de hele sector".

Eerder raakte al bekend dat de betrokken directeur in 2011 opstapte, nadat hij toegegeven had dat prostituees in zijn villa in Haïti waren langs geweest. De man werkte uitsluitend voor Oxfam UK.

Oxfam-Solidariteit is "gechoqueerd en verbijsterd"

Oxfam-Solidariteit zegt "gechoqueerd en verbijsterd" te zijn over de jongste onthullingen. "Hoewel we deze informatie niet kunnen bevestigen op dit moment, toont dit opnieuw onaanvaardbaar gedrag van enkele mensen en de noodzaak van een sector brede aanpak om het probleem grondig aan te pakken", stelt Stefaan Declercq, secretaris-generaal van Oxfam-Solidariteit, in een persbericht. Oxfam herhaalt dat sinds de Haïti-zaak in 2011 meerdere "interne maatregelen zijn genomen om deze onaanvaardbare gedragingen te vermijden".

"Er is een internationaal beschermingscomité (Safeguarding Taskforce) opgezet ter preventie van seksueel wangedrag en ongewenste intimiteiten, er is een permanente hotline waar wangedrag kan gemeld worden en er zijn interne sensibiliseringsprogramma's voor preventie en omgaan met klachten. Oxfam heeft eveneens haar 'Code of Conduct' aangepast. Deze gedragscode is nu vooral gericht op preventie. De begeleiding van slachtoffers staat eveneens centraal in deze nieuwe maatregelen."

Oxfam-Solidariteit zegt ook de discussie binnen de humanitaire sector en internationale samenwerking te willen aangaan om "efficiënte mechanismen voor informatie-uitwisseling te installeren met betrekking tot personeel dat betrokken is in zulke zaken".

Britse regering eist duideljikheid

De Britse regering dreigt er intussen mee hulporganisaties die zich in het buitenland misdragen, financieel droog te leggen. Maandag zien vertegenwoordigers van de Britse regering verantwoordelijken van Oxfam.

"Ik geef hen de kans om me persoonlijk te zeggen wat ze gedaan hebben na die gebeurtenissen, en ik ga zien of ze de morele kwaliteiten hebben die volgens mij nodig zijn", aldus Penny Mordaunt, staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking. "Als ze me niet alle informatie geven, dan werk ik niet meer met hen samen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen