Jonas Hamers / ImageGlobe

Minister Weyts fluit examencentra terug: "Extra tolkentaks is onwettig"

Mensen die een tolk inschakelen om hun praktisch rijexamen af te leggen moeten onaangekondigd 51 euro extra betalen om de nieuwe risicoperceptietest af te leggen. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt dat die taks onwettig is.

De beroepsvereniging van beëdigde tolken diende vorige week een klacht in bij het departement Mobiliteit. Ze kregen de laatste tijd veel meldingen van een extra tolkentaks die wordt aangerekend door examencentra in Deurne, Kontich, Geel, Alken, Bree en Haasrode. 

Een anderstalige kandidaat chauffeur kan een tolk inschakelen om een praktisch rijexamen af te leggen. De kandidaat komt dan een prijs overeen met de tolk. Sinds kort hoort er een nieuwe risicoperceptietest bij het praktijkexamen.  Mensen moeten in die test een aantal vragen over risicosituaties in het verkeer beantwoorden aan de computer. Als een anderstalige daarbij zijn tolk wil laten vertalen, rekenen sommige examencentra daar een extra kost voor, die rechtstreeks naar het examencentrum gaat.

"Sommige kandidaten worden kwaad op de tolk", zegt Henri Boghe van de beroepsvereniging van beëdigde tolken. "Ze begrijpen niet waarom ze nog eens extra moeten betalen. Vaak zien mensen dan ook af van de hulp van de tolk bij die risicoperceptietest en slagen er dikwijls niet voor."

Onwettig

Minister Weyts liet na de klacht weten dat de taks onwettig is en dus niet mag worden aangerekend. "Er kunnen geen extra kosten worden aangerekend voor de risicoperceptietest", zegt Weyts. "Ik vind het maar fair dat wanneer je geen Nederlands kan, je een tolk moet betalen om een praktisch examen af te leggen, maar daar bovenop nog een extra kost voor die risicoperceptietest aanrekenen, kan niet."

Weyts roept de examencentra dan ook tot de orde en vindt dat mensen hun teveel betaalde geld moeten terugkrijgen.  Volgens Jeroen Tiebout, woordvoerder van Weyts, kunnen mensen zich het best rechtstreeks tot het betreffende examencentrum wenden om hun geld terug te krijgen.

De koepelorganisatie van de rijexamencentra GOCA vindt de extra taks wel terecht omdat de examencentra, net als bij het theoretisch examen,  een lokaal ter beschikking moeten  stellen en toezicht moeten houden opdat de tolk het examen niet zou beïnvloeden.  GOCA beloofde wel rekening te houden met de uitspraak van minister Weyts.

Henri Boghe van de beroepsvereniging van beëdigde tolken liet weten dat er vandaag toch nog in enkele gevallen zo'n taks werd aangerekend.

Meest gelezen