© Jarry-Tripelon

Blowen en snuiven op en rond Franse skipistes: een toenemend probleem

De Franse justitie en politie willen het toenemend probleem van drugsgebruikers en dealers op en rond skipistes aanpakken. Er komen meer én strengere controles. In Albertville is ook snelrecht ingevoerd, zodat buitenlandse toeristen meteen kunnen worden gestraft vooraleer ze naar huis trekken.

Blowen en cocaïne snuiven op en rond de skipistes, het is een publiek geheim. "De laatste jaren zijn de problemen echter toegenomen: er zijn een aantal drugsbendes opgerold en er wordt meer geblowd en gesnoven, dus wordt er harder opgetreden", legt Frank Renout, correspondent in Frankrijk, uit.

Er ligt meer wit poeder in nachtclubs dan op de bergen

Albertville (stad in de Franse Alpen, red.) is zelfs met een snelrecht begonnen. "Drugsgebruikers of dealers kunnen sneller ter plekke beboet worden of worden voorgeleid bij een rechter. Bedoeling is om buitenlandse toeristen meteen te straffen vooraleer ze naar huis gaan." Eén jaar geleden kwam een zwaar auto-ongeluk in de media. Het ongeluk werd veroorzaakt door twee drugsgebruikers en kostte het leven aan één persoon. "Er ligt meer wit poeder in nachtclubs dan op de bergen", klonk het toen bij justitie. 

Patrick Annys op de latten

Ook Vlaming Patrick Annys kan erover meespreken. Hij werkte vijf seizoenen lang in Flaine, een wintersportgebied in het Franse departement Haute-Savoie. Daar kon hij met eigen ogen vaststellen dat het drugsgebruik op en rond de skipistes sterk ingeburgerd is. Zowel in de horeca en de skiwinkels als in de transportsector wordt er volgens hem erg veel drugs gebruikt. Ruim twee jaar geleden keerde Annys terug naar België. “Tijdens het laatste seizoen had ik het echt gehad. Ik moest constant concurreren met mensen die doping gebruikten. Zij waren constant wakker, fris en energiek. Dat is oneerlijke concurrentie: op een bepaald punt steken ze je gewoon voorbij.”

La meilleure qualité, c'est de la Belgique

Tijdens feestjes zag Annys de schotels met cocaïne en methamfetamine regelmatig de ronde doen. “Een kennis van mijn dochter is er overleden aan een overdosis. Dat is wel een traumatische ervaring: zelf kreeg ze daardoor echt een afkeer al die verdovende middelen”. Lang hoef je volgens de Vlaming ook niet te zoeken om drugs aangeboden te krijgen. “Wandel gewoon een willekeurige plaatselijke bar binnen: de kans is groot dat je meteen prijs hebt. Bovendien werd er mij verteld dat de drugs vaak van Belgische bodem komt: vanuit Antwerpen zou ze via Genève naar de skigebieden getransporteerd worden. La meilleure qualité, c'est de la Belgique, werd er gezegd.”

Het imago van de skigebieden staat op het spel: een miljardeneconomie

Patrick Annys, werkte zelf 5 jaar in de Franse alpen

Op vijf jaar tijd zag Annys de politieaandacht voor het fenomeen sterk toenemen. Hij is blij met de beslissing van de Franse justitie om meer en strenger te gaan controleren. “Skiën is een mooie, nobele sport. Meer dan goede sneeuw zou er niet nodig moeten zijn om van je vakantie te genieten”.  Dat het probleem zich vooral tot toeristen zou beperken, klopt volgens hem niet: "Fransen hebben de neiging om hun problemen op de buitenlanders te schuiven. Maar ik weet uit goede bron dat zelfs de plaatselijke jeugd er last van heeft. Ze willen het gewoon niet gezegd hebben. Het imago van de skigebieden staat op het spel: een miljardeneconomie."

AFP or licensors

Meest gelezen