Videospeler inladen...

Vandaag wordt proces over kasteelmoord voortgezet: met dit overzicht bent u weer helemaal mee

Vanmorgen wordt het proces van de kasteelmoord eindelijk weer voortgezet. Al maanden sleept het aan, sinds eind juni waren er af en toe nog wel zittingen maar die gingen alleen maar over procedurekwesties. We zetten de feiten nog eens op een rijtje zodat u weer helemaal mee bent.

Op 22 juni vorig jaar, dat is dus bijna 8 maanden geleden, vond de laatste zitting plaats waarop er nog aandacht was voor de inhoud van de zaak. Toen kwam er een psycholoog getuigen. Sindsdien gingen de zittingen van het proces alleen maar over allerlei procedurekwesties.  Het begon al op die 22ste juni. Toen was er ophef over een man die in de gevangenis van Ieper lange tijd een cel deelde met de Nederlander Evert d. C., een beklaagde op het proces van de kasteelmoord. Evert d. C. wordt ervan verdacht dat hij tussenpersonen zocht om de moord op kasteelbewoner Stijn Saelens uit te voeren. De man die met hem op cel zat beweerde dat hij in opdracht van de federale politie allerlei informatie ontfutselde aan Evert d. C.

Waarom zorgde dat voor vertraging?

De advocaten wilden dat dat verhaal uitgeklaard werd, omdat ze van die beweringen niets terugvonden in het dossier. Maar eind september besliste de Kamer van Inbeschuldigingsstelling in Gent dat er niets onregelmatigs gebeurd was, alles was volgens het boekje verlopen.

Dat standpunt werd begin oktober besproken in de rechtszaal. De advocaten wilden die informant toch nog oproepen als getuige maar de rechtbank weigerde in te gaan op die vraag. De rechters wilden nu echt beginnen aan de pleidooien. De advocaten niet.

En dus liep het proces nog maar eens vertraging op.

Uit ongenoegen over de houding van de rechters werden de 3 magistraten gewraakt. Enkele advocaten, onder wie die van hoofdbeklaagde André Gyselbrecht, wilden dat andere rechters zich over de moordzaak zouden buigen. Maar dat wrakingsverzoek werd op alle niveaus afgewezen, met als gevolg dat het proces vanaf nu wordt voortgezet, met dezelfde rechters.

Wat staat er nu op het programma?

Het proces hervat met het pleidooi van de advocaten van de familie van Stijn Saelens, de kasteelbewoner die 6 jaar geleden vermoord werd. Heel belangrijk is wel dat het verhaal over die moord begin mei vorig jaar een heel belangrijke wending nam. Want toen bekende hoofdbeklaagde André Gyselbrecht, de schoonvader van Stijn Saelens, in de rechtszaal dat hij de opdracht had gegeven om zijn schoonzoon te vermoorden. Tot dan toe had hij altijd gezegd dat hij wou dat zijn schoonzoon alleen hard werd aangepakt om hem een lesje te leren. Als er nu op het proces geen nieuwe, onverwachte obstakels opduiken wordt er 2 weken gepleit, tot en met 2 maart. En dan volgt er ten vroegste over een maand later een uitspraak.

Meest gelezen