Dierenmishandeling: zes op de tien klachten belanden in de vuilnisbak

De meerderheid van de klachten over dierenmishandeling wordt door het parket geseponeerd. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD) heeft opgevraagd. Het bericht staat vandaag in Het Nieuwsblad. Gemiddeld belanden bijna zes op de tien klachten in de vuilnisbak. "Ongehoord", vindt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

In twee jaar tijd kwamen meer dan 4.000 gevallen binnen op de Belgische parketten, maar in dezelfde periode volgden amper 235 veroordelingen.

"Sinds de zesde staatshervorming kan Vlaanderen ook vervolgings­prioriteiten opleggen aan Justitie", aldus Weyts. "Ik heb ervoor gezorgd dat vanuit Vlaanderen ook Dierenwelzijn een vervolgingsprioriteit is."

Dat is in de realiteit nog niet te zien. Bijna 60 procent van de zaken wordt geseponeerd. "Dat is ongelooflijk veel. Het kan niet dat wij resoluut een dierenwelzijnsbeleid voeren en dat Justitie niet meegaat", zegt Weyts.

Grote regionale verschillen

Opvallend is het grote verschil tussen parketten onderling. In Antwerpen blijft "maar" 45 procent van de aanklachten zonder gevolg, in Brussel en Waals-Brabant gaat het om het dubbele: daar wordt 80 procent van de inbreuken geseponeerd.

Vaak verandert er al veel zodra een ambtenaar langskomt

Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V)

De verschillen zijn groot, maar dat heeft ook veel te maken met het grootstedelijk karakter van Brussel, vindt Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V). "Wij hebben hier geen landbouw, de klachten gaan dus bijna alleen over honden of katten", aldus Debaets.

"Dan zien we dat er heel wat klachten ongegrond zijn. Onlangs kregen we een klacht binnen van een hond die zwaar ondervoed zou zijn, maar dat bleek niet te kloppen."

Anderzijds gaat in heel wat van de gevallen de situatie voor de dieren er sterk op vooruit zodra er een ambtenaar langskomt. "Dat maakt veel indruk op mensen. Vaak zien we dat de situatie daarna snel beter wordt voor het dier, en daar is het ons om te doen", zegt Debaets.

Meest gelezen