Jean-François BADIAS / AP

Nigel Farage: "Uitblijven brexit zal leiden tot ergste politieke crisis sinds WOII voor Groot-Brittannië"

Tijdens een interview met persagentschap Reuters heeft de Britse euroscepticus Nigel Farage scherp uitgehaald naar de Britse premier Theresa May en enkele tegenstanders van de brexit, onder wie voormalig premier Tony Blair. Farage vindt dat in bijna elk onderdeel van de brexit-onderhandelingen "vernederende toegevingen voor Groot-Brittannië" worden gedaan. Hij wijst zowel May als de Europese Unie met de vinger. 

Farage waarschuwt premier May dat wanneer ze de brexit zou laten verwateren of stopzetten, Groot-Brittannië in de "ergste politieke crisis sinds de Tweede Wereldoorlog zal geraken". Hij is ervan overtuigd dat May de brexit zal afblazen, onder druk van de Europese Unie. 

“Het beste scenario op dit moment, met dit huidige zielige leiderschap, is dat er alleen maar op papier een brexit is. Beter dan dat zal het niet worden. In het ergste geval zullen ze ons weer laten vechten, en dat is verraad aan de miljoenen die voor de brexit gestemd hebben”.

Met het huidige zielige leiderschap is er alleen op papier een brexit

Nigel Farage

Ondertussen proberen enkele tegenstanders van de brexit in het Britse Parlement alsnog de Europees-Britse breuk tegen te houden. Zij sporen parlementsleden aan om het toekomstige officiële terugtrekkingsakkoord tussen de Unie en Groot-Brittannië niet goed te keuren om zo de brexit tegen te houden. Onder deze tegenstanders vinden we voormalig Brits premier Tony Blair, Goldman Sachs (investeringsbank) CEO Lloyd Blankfein en miljardair George Soros.

Farage lijkt alles behalve schrik te hebben van dit trio. Tijdens het interview lachte hij het mogelijke succes van hen weg. “Als ik een scenario voor een horrorfilm zou schrijven over hoe de remainers (zij die tijdens het brexit-referendum stemden om in de Europese Unie te blijven) eruitzien, wel zo zien ze eruit (verwijzend naar Blair, Blankfein en Soros)”, klonk het bij Farage.

Waar Farage minder mee kan lachen, is de massale financiële steun die Soros verleende aan zijn politieke tegenstanders. Soros zou meer dan 600.000 pond (zo’n 675.000 euro) geschonken hebben aan pro-Europese stichtingen, campagnes en onderzoek. Farage eist nu dat de miljardair zich in Londen komt verantwoorden over "hoe en waarom hij de politieke situatie van Groot-Brittannië probeert te ondermijnen". Soros zelf of zijn woordvoerder weigeren voorlopig om te reageren op de uitspraken van Farage.

Meest gelezen