Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïne zet ex-president van Georgië Mikheil Saakasjvili het land uit naar buurland Polen

Mikheil Saakasjvili is door Oekraïne het land uitgezet naar buurland Polen. De voormalige Georgische president was in Oekraïne in de politiek gestapt en was er in een machtsstrijd verwikkeld met president Petro Porosjenko.

Eerder op de dag hadden de aanhangers van Saakasjvili in Oekraïne gemeld dat "hij door onbekenden ontvoerd was in de hoofdstad Kiev". Een tijdje bleef het stil, maar in de late namiddag liet het hoofd van de Oekraïense grenspolitie weten dat Saakasjvili opgepakt was en naar buurland Polen was gestuurd. Officieel was Saakasjvili "illegaal in Oekraïne" en is hij dus daarom buitengezet. De Poolse grenswacht laat intussen weten dat Saakasjvili in het land toegelaten zal worden.

Saakasjvili was eerder in Oekraïne in botsing gekomen met president Petro Porosjenko. De voorbije maanden was dat conflict alsmaar verder uit de hand gelopen en was het tot rellen gekomen tussen aanhangers van beiden.

Mogelijk reist Saakasjvili vanuit Polen nu door naar Nederland. Zijn echtgenote en zijn kinderen zijn Nederlanders en in het kader van gezinshereniging zou Saakasjvili dus het recht hebben om in Nederland te wonen.

Einde aan "Oekraïense episode"?

Met de uitwijzing komt er wellicht een einde aan het tweede grote avontuur in de carrière van Mikheil Saakasjvili. Die begon toen hij na de "Rozenrevolutie" of democratische omwenteling van 2003 president werd van de Kaukasische republiek Georgië. Hij pakte er de corruptie aan, maar werd er snel van geschuldigd erg autoritair op te treden.

In 2008 viel het Georgische leger onverwacht de afgescheurde deelrepubliek Zuid-Ossetië binnen. Het Russische leger gebruikte dat als excuus om de Georgiërs niet enkel terug te slaan, maar ook om grote delen van de republiek tijdelijk te bezetten en te verwoesten. De Russen trokken zich terug, maar het regime van Saakasjvili kwam de nederlaag nooit te boven.

In 2013 werd hij tot aftreden gedwongen. Hij kreeg onderdak in Oekraïne, waar zijn voormalige studiegenoot Petro Porosjenko hem benoemde tot gouverneur van de regio Odessa. Al snel echter raakten beide mannen het onderling oneens en vorig jaar daagde Saakasjvili openlijk president Porosjenko uit. Die ontnam hem zijn Oekraïense nationaliteit en liet hem arresteren, waarop Saakasjvili door zijn aanhangers bevrijd werd. Nu lijkt de Oekraïense periode voor Saakasjvili echter voorbij.

Meest gelezen