Technologiesector gelooft niet dat België miljarden­compensaties krijgt bij aankoop gevechtsvliegtuigen

Agoria, de sectorfederatie van de technologiesector, gelooft niet dat ons land miljarden euro's aan compensaties zal krijgen bij de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Verschillende vliegtuigbouwers beloven dat ze onderhouds­contracten en dergelijke zullen afsluiten met bedrijven in ons land, als de regering beslist om hun toestellen te kopen. Volgens de bedrijven gaat het om tientallen miljarden, maar volgens Agoria mogen we al blij zijn "als we één miljard terugverdienen".

Woensdag moeten alle kandidaat-bedrijven die voor ons land nieuwe gevechtsvliegtuigen willen maken hun beste bod op tafel gelegd hebben. Verschillende vliegtuigbouwers proberen ons land te verleiden om verder te kijken dan de kostprijs van de vliegtuigen. Zo verklaarde het Franse Dassault 20 miljard euro te willen investeren in de Belgische economie, als ons land voor hun gevechtstoestellen kiest.

Technologiefederatie Agoria gelooft echter weinig van die mooie beloftes, zegt Marc Lambotte van Agoria in "De ochtend" op Radio 1.  "Beloftes zijn heel mooi, maar ik heb heel mijn leven in de privésector gewerkt en ik geloof in contracten", klinkt het.

"Europa verbiedt dit soort van economische returns, daarom kunnen de vliegtuigbouwers en landen als Frankrijk geen beloftes op papier doen. Daar wringt het schoentje. Toen de F-16 gekocht werd, mocht dat nog wel."

Lambotte noemt de cijfers die vliegtuigbouwers nu voorleggen "niet realistisch".

Meest gelezen