Videospeler inladen...

Van Hecke (Groen): "Je zou verwachten dat Jambon koelbloedig blijft en ons rechtsbestel uitlegt"

Kamerlid Stefaan Van Hecke, de justitiespecialist van Groen, vindt de kritiek van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan het adres van advocaat Sven Mary helemaal niet kunnen. Hij zegt dat Jambon er beter aan zou doen aan de mensen uit te leggen hoe onze rechtsstaat in elkaar zit in plaats van "mee te heulen met wat de mensen graag willen horen".

Minister Jambon zei gisteren in "De zevende dag" dat hij het "twee straten te ver" vindt dat Mary de vrijspraak vraagt voor zijn cliënt Salah Abdeslam, en dat wegens een procedurefout. Hij voegde daaraan toe dat het beter zou zijn om dan het proces gewoon over te doen.

"Dat klinkt natuurlijk goed, en ik begrijp dat mensen schrik hebben dat Salah Abdeslam zal worden vrijgelaten", reageert Stefaan Van Hecke in "Terzake". "Van een minister zou je mogen verwachten dat hij koelbloedig blijft  en in dergelijke omstandigheden uitlegt hoe ons rechtsbestel in elkaar zit en hoe fundamenteel een aantal zaken zijn." Van Hecke heeft het hier onder meer over het fundamentele recht op verdediging van een beschuldigde .

We leven in een rechtsstaat  waar je recht hebt op verdediging en waar er een onafhankelijke rechtspraak is

Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) in Terzake

Volgens Van Hecke is een van de gevolgen van de uitspraken van Jambon dat advocaat Mary en zijn kinderen nu met de dood zijn bedreigd. "Hij had kunnen uitleggen hoe die grondrechten zijn en waarom het belangrijk is dat er een advocaat is. We leven in een rechtsstaat  waar je recht hebt op verdediging en waar er een onafhankelijke rechtspraak is."

"Misschien moet je dat eens uitleggen in plaats van mee te heulen met wat mensen heel graag willen horen", aldus Van Hecke. Hij wijst erop dat Jambon al de derde minister in de regering-Michel is die de scheiding der machten met de voeten treedt. "Er was al minister Geens die een straf niet correct vond, staatssecretaris Francken die het over wereldvreemde rechters had omdat een uitspraak hem niet zinde, en nu is er minister Jambon."

De prodecurefout die advocaat Sven Mary in het proces-Abdeslam inroept, heeft te maken met een document dat in de verkeerde taal zou zijn opgesteld. "Hoor ik hier een pleidooi van de N-VA om de taalwetgeving te veranderen?", vraagt Van Hecke zich af met een vleugje cynisme.

Hij wijst er ook nog op dat een proces overdoen ten gevolge van een procedurefout - zoals Jambon suggereerde - gewoon niet kán.

Meest gelezen