Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Europese Commissie dreigt met juridische stappen tegen meest vervuilende lidstaten

De Europese Commissie onderzoekt momenteel de maatregelen die de negen meest vervuilende lidstaten willen nemen voor de verbetering van de luchtkwaliteit. Als die maatregelen niet voldoende blijken, dan stapt de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie. Halverwege maart komt het op de agenda.

In januari gaf de Europese Commissie nog een maand aan Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en zes andere vervuilers om met ‘geloofwaardige’ maatregelen te komen voor een verbetering van de luchtkwaliteit. De Commissie waarschuwt dat dit hun allerlaatste kans is. Als de maatregelen niet voldoende zijn, zullen de landen voor het Europees Hof van Justitie gedaagd worden. 

Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Tsjechië, Hongarije, Slovakije en Roemenië overschrijden al jaren de Europese normen voor fijnstofconcentratie en stikstofdioxide, ondanks herhaalde waarschuwingen vanuit de Europese Commissie. De betrokken landen hadden tot vorige vrijdag om "bijkomende informatie" te verstrekken over maatregelen die ze willen nemen.

Alle lidstaten haalden deze deadline om hun voorstellen tot maatregelen door te sturen naar de Europese Commissie. Deze is nu bezig met een evaluatie van de voorstellen. Als de voorgestelde maatregelen niet "geloofwaardig, opportuun en efficiënt" blijken, zal de Commissie naar het Europees Hof van Justitie stappen.

Niet enkel deze negen lidstaten worstelen met het probleem van luchtvervuiling. Er lopen procedures voor te hoge stikstofconcentraties tegen dertien lidstaten. Zestien EU-landen worden op de vingers getikt voor te hoge fijnstofwaarden. Luchtvervuiling is elk jaar verantwoordelijk voor meer dan 400.000 vroegtijdige overlijdens en kost de Europese Unie volgens de Commissie 20 miljard euro per jaar. 

Meest gelezen