Videospeler inladen...

Vliegtuigcrash Rusland was geen terreur

Het Russische vliegtuig dat gisteren is neergestort in de buurt van Moskou, ontplofte pas nadat het de grond had geraakt. De overheid sluit terreur nu uit, maar het onderzoek naar de oorzaak van de ramp is nog volop aan de gang. De twee zwarte dozen zijn al teruggevonden en mogelijk brengen die meer duidelijkheid.

Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp wijst uit dat het vliegtuig nog intact was toen het neerkwam. Er was dus geen ontploffing of brand aan boord terwijl het toestel nog in de lucht hing. Volgens de Russische autoriteiten is er geen sprake van een terreurdaad, maar wat de crash dan wel veroorzaakt heeft, is nog onbekend.

De onderzoekers vermoeden dat het ongeluk te wijten is aan een menselijke fout, een technisch defect of slechte weersomstandigheden. Moskou en omgeving kampten de voorbije week met de zwaarste sneeuwval in een eeuw tijd.

Honderden reddingswerkers doorzoeken nu de sneeuwvlakte om de 71 omgekomen slachtoffers te bergen. Door de diepe sneeuw en de omvang van het rampgebied - de brokstukken van het vliegtuig liggen tot 30 hectaren in het rond verspreid - kan die zoekoperatie wel zeven dagen duren.

Intussen zijn de twee zwarte dozen met de vluchtgegevens gevonden, wat de onderzoekers kan helpen om de oorzaak van de ramp te achterhalen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen