Videospeler inladen...

Voorkom een beroerte, hou je vinger aan de pols!

Elke dag krijgen 50 mensen in ons land een beroerte, dat is één per halfuur. Meer dan een derde van deze herseninfarcten is het gevolg van een hartritmestoornis, namelijk voorkamerfibrillatie of VKF. De beroertes zijn te voorkomen als VKF tijdig wordt vastgesteld. De patiëntenorganisatie OveRRsLaG wil daarbij helpen.

"Dokter, er zit precies een kieken in mijn borst te fladderen dat er uit wil!" Met die klacht kwam een patiënt bij dr. Bruno Schwagten, cardioloog-elektrofysioloog in het ZNA-ziekenhuis Middelheim in Antwerpen. De patiënt had last van voorkamerfibrillatie, zo bleek: zijn hart pompte niet altijd regelmatig, het ritme was verstoord. Eén op de vier Belgen boven de veertig krijgt in zijn leven ooit te maken met voorkamerfibrillatie of VKF. Maar niet iedereen is zich ervan bewust en zal het dus ook niet zo kleurrijk aan zijn huisarts vertellen.  

Eén op de vier Belgen boven de veertig krijgt ermee te maken, maar niet iedereen is er zich van bewust

Bloedklonter

Het is nochtans heel belangrijk om wél te weten dat je VKF hebt. Doordat het hart onregelmatig klopt, kunnen er klonters ontstaan in het bloed. Als die klonters loskomen en doorschieten naar de hersenen, ontstaat er een beroerte. De gevolgen kunnen ook minder erg zijn, de patiënt kan zich moe of lusteloos voelen en niet meer vooruit geraken.  

Voel aan je pols

Als voorkamerfibrillatie snel wordt opgespoord, is de aandoening goed te behandelen. Iedereen kan zelf nagaan of zijn hart regelmatig klopt. "Je legt gewoon je wijs- en middenvinger op je pols", zegt Schwagten. "Doe het elke dag bijvoorbeeld bij het ontbijt, het duurt maar enkele seconden en je voorkomt er een hoop ellende mee. De pols is een betere plek dan de hals, want mensen van wie een halsslagader verstopt zit, voelen hun hart daar niet kloppen."

Doe het bijvoorbeeld bij het ontbijt: het duurt maar enkele seconden en je voorkomt er een hoop ellende mee

Koffie, alcohol en slaapgebrek

VKF kan getriggerd worden door koffie, alcohol en slaapgebrek. De klachten verdwijnen meestal samen met de triggers. Als de ritmestoornissen blijven duren, kan de patiënt worden geholpen met bloedverdunners of, als de situatie erger is, met een kleine operatie - een ablatie. Daarbij worden kleine littekentjes op de hartspier aangebracht die de ritmestoornissen opheffen.  

De triggers wegnemen of een kleine operatie kunnen soelaas brengen

Excuses voor de nieuwe naam

Voor de naam van de nieuwe patiëntenorganisatie wil Schwagten zich excuseren. OveRRsLaG staat voor: Opteren Voor Educatie Rond RitmeStoornissen Liever dan Achteraf Genezen. "Ik had wat gedronken toen ik een naam zocht", lacht hij.

Maar het letterwoord zegt wel waar de organisatie naar streeft  : het grote publiek informeren en bewust maken opdat de kwalijke gevolgen van voorkamerfibrillatie minder zouden voorkomen.  

Meest gelezen