Videospeler inladen...

"Niet logisch dat wie vroeg begint te werken, gestraft wordt"

Wie spaart voor een aanvullend pensioen, moet op het uitgekeerde kapitaal belastingen betalen op het ogenblik dat hij of zij met pensioen gaat. Maar wie vroeg is beginnen te werken en vóór de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar met pensioen kan, betaalt méér belastingen dan wie later begint en pas op 65 stopt met werken. CD&V wil een eind maken aan die discriminatie. 

Ruim 3,6 miljoen Belgen sparen voor een aanvullend pensioen, een extraatje bovenop het wettelijk pensioen. Dat gebeurt meestal via de werkgever in een groepsverzekering of pensioenfonds. Wanneer iemand met pensioen gaat,  wordt ook het kapitaal uitgekeerd dat is bijeengespaard in het aanvullend pensioen. Maar daarop zijn belastingen verschuldigd.

Volledige loopbaan afgestraft

Hoeveel belastingen iemand moet betalen, hangt af van de leeftijd waarop hij met pensioen gaat.  Wie de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar heeft bereikt, betaalt nu tien procent belastingen. Maar wie vroeger met pensioen gaat, betaalt 16,5 procent belastingen. "Zo wil de overheid mensen aanmoedigen om langer aan het werk te blijven", zegt CD&V-Kamerlid Sonja Becq, "en dat principe steunen we helemaal."

Zwaarder belast worden op het aanvullend pensioen, scheelt een slok op de borrel.

Alleen wordt geen rekening gehouden met hoelang iemand heeft gewerkt. "Wie bijvoorbeeld op 18 jaar is beginnen te werken, heeft al een volledige loopbaan van 45 gewerkte jaren opgebouwd op 63 jaar", beklemtoont Becq. "Hij kan dus vóór de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar met pensioen, maar moet toch méér belastingen betalen op het aanvullend pensioen."

"En dat scheelt al gauw een slok op de borrel", legt het CD&V-Kamerlid uit. Gemiddeld moet een gepensioneerde zo enkele duizenden euro's extra betalen, als het uitgekeerde kapitaal tegen een hoger tarief wordt belast.

Discriminatie moet weggewerkt

In 2016 namen naar schatting een paar duizend mensen hun aanvullend pensioen op vóór de leeftijd van 65 jaar, maar mét een volledige loopbaan van 45 gewerkte jaren. Zij moesten op het uitgekeerde kapitaal 16,5 procent belastingen betalen, in plaats van het lagere tarief van 10 procent.

Wie 45 jaar heeft bijgedragen, verdient het allerminst om extra belast te worden

CD&V wil die discriminatie in het belasten van het aanvullend pensioen wegwerken. "Wie 45 jaar heeft bijgedragen aan onze sociale zekerheid", vindt Becq, "verdient het allerminst om - door een hiaat in de wet - op het eind van de rit extra belast te worden op het aanvullend pensioen."

De CD&V-pensioenexperte heeft een wetsvoorstel klaar om dat te verhelpen. Een volledige loopbaan van 45 jaar moet voortaan volstaan om tegen het meest voordelige tarief van tien procent belast te worden. Becq rekent op de steun van de coalitiepartners om haar wetsvoorstel goedgekeurd te krijgen. "Ik denk dat mijn voorstel volledige rechtvaardigheid brengt en dat niemand daartegen kan zijn."

Meest gelezen