Steeds meer incidenten met "vliegtuighooligans": dronken passagiers en zelfs agressie

Wereldwijd zijn er steeds meer incidenten met onhandelbare vliegtuigpassagiers, dat blijkt uit cijfers van de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Bij Brussels Airlines zijn er vier meldingen per dag, weet Het Nieuwsblad. Soms gaat het om dronken passagiers die de rust verstoren aan boord, maar in 12 procent van de gevallen is er sprake van fysieke agressie.

Cabinepersoneel op een vliegtuig moet verplicht een rapport opstellen als een passagier bewust veiligheidsregels overtreedt. Meestal gaat het om relatief kleine incidenten zoals een dronken passagier die de rust aan boord verstoort.

Bij Brussels Airlines zijn er vorig jaar 1.500 dergelijke rapporten opgesteld, dat zijn er meer dan vier per dag. De cijfers staan in Het Nieuwsblad. 

Wereldwijd is er sprake van een stijging, meldt luchtvaartorganisatie IATA. De meeste klachten gaan over dronken passagiers, gevolgd door passagiers zie stiekem proberen te roken. 

In 12 procent van de gevallen is er echt sprake van fysieke agressie in het vliegtuig. Meestal zijn het passagiers die met elkaar op de vuist gaan, zoals op onderstaande beelden van een Ryanair-vlucht van Brussel naar Malta. Het vliegtuig moest uiteindelijk landen in Pisa om de vechtersbazen van boord te halen. (Lees verder onder de video)

Naar een zwarte lijst met "vliegtuighooligans"?

Europees Parlementslid Ivo Belet pleit samen met enkele collega's voor een Europese zwarte lijst met "vliegtuighooligans": passagiers die echt te ver gaan, zouden dan niet meer kunnen vliegen met Europese maatschappijen.

De Europese Commissie, die de zwarte lijst zou moeten maken, heeft echter weinig oor naar het voorstel.

De moeilijkheid bij onhandelbare passagiers is het internationale karakter van de luchtvaartsector. "Een Indische passagier die op een Belgisch vliegtuig amok maakt op een vlucht naar Portugal en daar gearresteerd wordt door de Portugese politie: begin er maar een aan", klinkt het bij een kenner van de luchtvaartsector.

Meest gelezen