Waterpijpje roken in een shishabar? Lang niet zo onschuldig

Heel wat shishabars in ons land zijn niet conform de tabakswet. Vorig jaar stelde de takbakscontroledienst van Volksgezondheid nog 108 inbreuken vast. Dat zijn er ruim 3 keer zoveel als in 2015. De Stichting tegen Kanker eist nu dat er registratieplicht komt voor waterpijpbars en dat inbreuken strenger bestraft worden.

In steden als Antwerpen en Brussel zijn ze erg populair: de shishabars. Vaak gaat het om Arabische theehuisjes waar je met een waterpijp fruittabak kan roken.  Maar heel wat waterpijpbars zijn nog steeds niet conform de tabakswet.

Bij inspecties worden er steeds vaker inbreuken vastgesteld, weet Paul Van Den Meerssche, hoofd van de tabakscontroledienst van Volksgezondheid. "In 2015 maakten de controleurs nog 33 processen-verbaal op in shishabars.  In 2016 klom dat aantal op tot 88 en vorig jaar werden er maar liefst 108 inbreuken vastgesteld." 

Vaak bevatten de shishabars een rookkamer die groter is dan wettelijk toegelaten. De oppervlakte van de rookkamer mag volgens de wet niet meer bedragen dan een vierde van de totale oppervlakte van de zaak.

"Maar in shishabars is de situatie vaak omgekeerd: daar beslaat de rookruimte vaak het grootste deel van de bar," zegt Van Den Meerssche. "De rookruimte moet bovendien voorzien zijn van een rookafzuigsysteem en er mag in deze ruimte geen enkele dienst aangeboden worden. Dus er mogen bijvoorbeeld geen televisies of automaten aanwezig zijn. Daar wordt ook vaak tegen gezondigd." 

Eén uur waterpijp roken komt ongeveer overeen met 100 sigaretten roken

Els Bosch, tabakoloog bij Tabakstop

Volgens Els Bosch, tabakoloog bij Tabakstop, is het een hardnekkig misverstand dat er in een waterpijp geen tabak zit: “De mengeling bestaat voor 30 procent uit tabak. Die moet je bovendien heel sterk inhaleren, waardoor de tabaksrook de longen dieper bereikt. Eén uur waterpijp roken komt ongeveer overeen met 100 sigaretten roken. Dat maakt het meer verslavend dan een gewone sigaret.”

BELGA/BOGAERTS

Stichting tegen Kanker eist registratieplicht

De Stichting tegen Kanker eist alvast dat er voor shishabars registratieplicht komt. “Dat wil zeggen dat iedereen die van plan is om zo’n zaak te openen daar een officiële goedkeuring voor moet vragen,” verduidelijkt Suzanne Gabriels van de Stichting. “Zo kunnen de zaken makkelijker gecontroleerd worden. En als er bij die controles dan pv’s worden uitgeschreven, dan eisen we dat de parketten die beter opvolgen. Want op dit moment worden zulke zaken nog te vaak geseponeerd en dat is heel erg jammer."

Meest gelezen