Frauke Van den Broeck

Dit jaar al 8 doden bij woningbranden: nieuwe website geeft tips over brandveiligheid

Een nieuwe website rond brandveiligheid moet het hoge aantal doden bij woningbranden verminderen. In 2018 kwamen al 8 mensen om of gemiddeld één om de vijf dagen. Op de website staan concrete tips over brandveiligheid.

Elk jaar komen heel wat mensen om bij woningbranden in Vlaanderen. In 2016 stierven 78 mensen, een jammerlijk record. In 2017 kwamen 53 mensen om, en dit jaar zitten we -nog geen twee maanden ver- al aan 8 doden. Daarom hebben verschillende hulpverleningszones de krachten gebundeld samen met VZW Oscare, een nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens, om de website 'leefbrandveilig.be' te maken. "Want 2018 is inmiddels alweer een zwart jaar op het vlak van brandveiligheid", zegt Peter Van Rossum van het consortium dat de website maakte. 

Op de website staan concrete tips rond brandveiligheid. "Het is een toolbox voor iedereen: kinderen, jongeren, families, sensioren, leerkrachten,... en zelfs voor de brandweer en hun brandpreventieadviseurs", zegt Van Rossum. "De rode draad in de Leef Brandveilig-campagnes is de familie Van Vlam. Deze familie, die zeer brandveilig leeft en het goede voorbeeld moet geven, wordt bewust ingezet in de campagnes om brandveilig leven te promoten, preventietips mee te geven, met een focus op het belang van rookmelders en een vluchtplan. De familie Van Vlam bestaat uit grootouders, ouders, (klein-)kinderen en een huisdier. Het opzet is om vanuit verschillende situaties en gebeurtenissen brandveilige thema’s aan te kaarten en brandveilige boodschappen mee te geven."

Meest gelezen