Belg die 5 jaar in Franse Alpen werkte, getuigt: "Ik heb het drugsprobleem aan den lijve ondervonden"

De Franse justitie en politie gaan het toenemende probleem van druggebruikers en -dealers op en rond skipistes harder aanpakken. Gisteren is beslist dat er meer én strengere controles komen. Een terechte beslissing, vindt Patrick Annys. De Vlaming werkte vijf seizoenen lang in Flaine, een wintersportgebied in het Franse departement Haute-Savoie. Hij weet als geen ander dat er een probleem is.

In Flaine kon Patrick Annys met eigen ogen vaststellen dat het druggebruik op en rond de skipistes sterk ingeburgerd is. Zowel in de horeca en de skiwinkels als in de transportsector wordt er volgens hem enorm veel drugs gebruikt. Ruim twee jaar geleden keerde Annys terug naar België. “Tijdens het laatste seizoen had ik het echt gehad. Ik moest constant concurreren met mensen die doping gebruikten. Zij waren constant wakker, fris en energiek. Dat is oneerlijke concurrentie: op een bepaald punt steken ze je gewoon voorbij.”

La meilleure qualité, c'est de la Belgique

Tijdens feestjes zag Annys regelmatig schotels met cocaïne en methamfetamine de ronde doen. "Een kennis van mijn dochter is zelfs overleden aan een overdosis. Dat is wel een traumatische ervaring: zelf kreeg ze daardoor echt een afkeer van al die verdovende middelen." 

Lang hoef je volgens hem ook niet te zoeken om drugs aangeboden te krijgen. “Wandel gewoon een willekeurige plaatselijke bar binnen: de kans is groot dat je meteen prijs hebt. Bovendien werd er mij verteld dat de drugs vaak van Belgische bodem komen: vanuit Antwerpen zouden de middelen via Genève naar de skigebieden getransporteerd worden. La meilleure qualité, c'est de la Belgique, werd er vaak gezegd.”

AFP or licensors

Het imago van de skigebieden staat op het spel: een miljardeneconomie

Patrick Annys

In vijf jaar tijd zag Annys de politieaandacht voor het fenomeen sterk toenemen. Hij is dan ook blij met de beslissing van de Franse justitie om meer en strenger te gaan controleren. “Skiën is een mooie, nobele sport. Meer dan goede sneeuw zou er niet nodig moeten zijn om van je vakantie te genieten."

Dat het probleem zich vooral tot toeristen zou beperken, klopt volgens hem echt niet: "Fransen hebben de neiging om hun problemen op de buitenlanders af te schuiven. Maar ik weet uit goede bron dat de plaatselijke jeugd minstens evenveel gebruikt. Ze willen het gewoon niet gezegd hebben. Het imago van de skigebieden staat op het spel: een miljardeneconomie."

Meest gelezen