De Queen bant resoluut plastic rietjes en flesjes aan het Britse hof

Het Britse hof bant voortaan zoveel mogelijk plastiek. De Queen wil het afvalprobleem mee de wereld uit helpen. Plastic rietjes en flesjes worden alvast geschrapt. "Het hof bindt zich ertoe zijn impact op het milieu minder groot te maken, en dat op álle niveaus", klinkt het.  

De medewerkers van Buckingham Palace, Windsor Castle en de Palace of Holyroodhouse in Edinburgh hebben de opdracht gekregen enkel nog gebruik te maken van porseleinen borden en mokken. Kartonnen bekers worden nog toegelaten, op voorwaarde dat het om gerecycleerd karton gaat.  

Britse media vermoeden dat de Queen er werk van maakt, na een documentaire van de Britse bioloog en tv-maker David Attenborough (foto) over de wilde natuur in het Gemenebest. In de documentaire is koningin Elizabeth te zien terwijl ze met Attenborough praat over de plannen om bossen aan te planten over de 52 landen van het Gemenebest.

AP2005

Queen volgt Charles in strijd tegen plastic

Maar het zou ons niet verbazen dat prins Charles zijn moeder zou overtuigd hebben. Charles is enorm begaan met de natuur en het klimaat, het is een van zijn stokpaardjes. Vooral plastic baart hem grote zorgen.

In oktober woonde hij nog de internationale conferentie Onze Oceanen bij op Malta. De onomkeerbare schade aan het Great Barrier Reef is "een serieuze wake-upcall", kaartte hij toen aan. Charles pleit voor een recycle-economie, waarbij plastic niet wordt weggegooid, maar hergebruikt.

In feite staat plastic al op ons menu

“De acht miljoen ton plastic die jaarlijks in zee terechtkomt, is daar zoals we allen weten door ons toedoen”, aldus Charles in Malta. "We zijn dicht bij het punt gekomen waar alle gevangen wilde vis plastic zal bevatten. In feite staat plastic al op het menu.”

Europeanen produceren jaarlijks 25 miljoen aan plastic afval, minder dan 30% daarvan is recycleerbaar. De Europese Unie wil dat drastisch veranderen en alle plastic tegen 2030 recycleerbaar of hergebruikbaar maken.