EU-rapport: "8 procent Belgen loopt gezondheidsrisico's door ongezond kraantjeswater"

Volgens een rapport van de Europese Commissie zouden 900.000 Belgen gezondheidsrisico's lopen door het drinken van ongezond kraantjeswater. De Vlaamse Milieumaatschappij relativeert het cijfer, omdat het drinkwater bij ons voortdurend wordt gecontroleerd.  

In 2015 zouden 22,7 miljoen Europeanen blootgesteld geweest zijn aan ongezond kraantjeswater. Onder hen zo'n 900.000 Belgen. De cijfers komen uit een rapport van de Europese Commissie dat door beleidsverantwoordelijken wordt gerelativeerd.

"In Vlaanderen wordt het kraantjeswater dagelijks gecontroleerd", zegt beleidsmedewerker Jan Dhaene van de Vlaamse Milieumaatschappij. "In 99,6 procent van de controles blijkt het water van goede kwaliteit. In die weinige stalen die toch van slechte kwaliteit blijken te zijn, zit meestal lood. "

"Dat komt omdat er in sommige oude gebouwen in Vlaanderen nog altijd loden leidingen aanwijzig zijn. Al jaren sensibiliseert de Vlaamse overheid de bevolking om die te verwijderen, maar in sommige gebouwen is dat helaas nog altijd niet gebeurd. Aan de watermaatschappijen zal het niet liggen, want die hebben het drinkwaternet al jaren geleden gemoderniseerd."     

"Lood kan de ontwikkeling van het zenuwstelsel verstoren en is vooral gevaarlijk voor kinderen en zwangere vrouwen. Als water in een loden leiding lang stilstaat, dan kan het lood oplossen en zich met het water vermengen. Daarom is het zo belangrijk loden leidingen te vervangen", verklaart Dhaene. 

Putwater is geen kraantjeswater

Dat het kraantjeswater in Vlaanderen gezondheidsproblemen zou veroorzaken, is dus weinig waarschijnlijk. Al wijst Dhaene erop dat er ook mensen zijn die putwater gebruiken.

"Water dat rechtstreeks uit de grond komt, raakt sneller vervuild. Wie dus putwater wil drinken, moet dat regelmatig laten controleren. Het is zeker geen veilig alternatief voor kraantjeswater."    

Ander verhaal in Wallonië

In Wallonië is het verhaal enigszins anders dan in Vlaanderen. Daar bevindt zich nog heel wat verouderde infrastructuur. "In de buurt van Bergen zijn er  waterleidingen die nog dateren van het eind van de 19e eeuw", zegt Benoît Moulin, de woordvoerder van de Société wallonne des eaux in de krant Le Soir.

"In Wallonië zijn de waterleidingen gemiddeld 60 jaar oud. Er wordt ook weinig geld besteed aan onderhoud. De waterleidingen liggen hier onder de grond, men ziet ze niet en dus maakt men er zich weinig zorgen over."    

Meest gelezen