Europese ministers van Toerisme denken samen na over aanpak deeleconomie

Vandaag debatteren de Europese ministers van Toerisme in de Bulgaarse hoofdstad Sofia over duurzame ontwikkeling van de toeristische sector. Het gaat over een informele bijeenkomst van de Raad van de Europese Unie. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) vertegenwoordigt België en zal er zijn logiesdecreet voorstellen. 

Doorgaans vinden de officiële raadsbijeenkomsten van de Europese ministers plaats in Brussel. Maar omdat het hier gaat over een informele top, nam Bulgarije –huidig voorzitter van de Raad van de Europese Unie- de rol van gastland op zich. De bijeenkomst zal dan ook geleid worden door Nikolina Angelkova, de Bulgaarse minister van Toerisme.

Aangezien het gaat over een informele bijeenkomst, kunnen geen bindende besluiten worden genomen. De ministers komen vooral samen om te debatteren en ideeën uit te wisselen. Opvallend is dat niet enkel de ministers van lidstaten van de Europese Unie aanwezig waren, maar ook enkele afgevaardigden van Balkanlanden die geen lid zijn van de Europese Unie. 

Deeleconomie, veiligheid en China

Tijdens de informele bijeenkomst zullen er drie belangrijke thema’s besproken worden. Het eerste thema focust zich op de rol van toerisme voor economische groei en regionale integratie. Er zal ook over het fenomeen "deeleconomie" (zoals coachsurfing of het verhuren van een kamer in je huis via een platform zoals Airbnb) en de Europese regelgeving hierrond bespreken.

De tweede discussie zal gaan over de rol van veiligheid van toeristische bestemmingen. Tijdens de laatste bespreking zal er gekeken worden naar het belang van toerisme tussen de Europese Unie en China in 2018. Het toeristische potentieel vanuit China is enorm. Volgens onderzoek vanuit de Europese Unie waren er in 2017 meer dan 12.4 miljoen Chinese toeristen in de Europese steden. Zo'n 200.000 onder hen zakten af naar Vlaanderen. 

Vlaams logiesdecreet

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts is ook aanwezig in Sofia. Hij zal zijn logiesdecreet voorstellen aan de andere ministers. Dit decreet voorziet in een aantal minimumvereisten voor opening en uitbating waar iedere betalende overnachtingsplek moet aan voldoen.  Deze omvatten onder andere normen in verband met hygiëne en brandveiligheid.

Op die manier probeert Vlaanderen aan toeristen een veilig en kwaliteitsvol logement te garanderen.  Dit decreet ontstond voornamelijk naar aanleiding van de toenemende overlast die ontstond door platformen zoals Airbnb. Niet alleen België, maar ook andere Europese steden ervaren steeds meer hinder. Om die reden vond Weyts het interessant  net dit decreet op tafel te leggen. 

Meest gelezen