Vrijstaat O

Kunstencentrum Kaap: wittebroodsweken voorbij na één jaar

Ruim een jaar geleden smolten de Oostendse en Brugse cultuurhuizen Vrijstaat O. en De Werf samen tot Kunstencentrum Kaap. Het nieuwe regionaal kunstencentrum zou vanuit drie locaties in Oostende en Brugge het publiek bespelen met jazz, theater, literatuur en beeldende kunst. Met een eenmalige subsidie van 100.000 euro zag alles er rooskleurig uit. Niet dus.  

Een jaar na de fusie heeft Kunstencentrum Kaap een deficit van 180.000 euro. Dat schrijft De Standaard en Kunstencentrum Kaap bevestigt het cijfer. De belangstelling van het publiek valt tegen. Of beter: de mensen van Brugge vinden de weg niet naar Oostende, en omgekeerd. Een en ander leidt tot het ontslag van vier medewerkers. Voorzitter Bart Caron, ook Vlaams parlementslid en deskundige cultuur voor Groen, geeft toe dat de fusie moeizaam verliep en dat het publiek niet volgde, terwijl onvoldoende nieuwe toeschouwers opdagen. Maar de festivals "Brutaal", "Storm" en "Dansand" sloegen wel aan.   

Ons oude publiek vindt de weg niet, een nieuw publiek ontbreekt nog, onze profilering als regionaal kunstencentrum schrikt blijkbaar mensen af.

voorzitter Bart Caron

Geschiedenis en vernieuwing hebben elkaar nog niet gevonden

De Werf is een klinkende naam bij Brugse theaterfans. Het is een fusie van de oude Werf en Theater 19. Dat gebeurde al in 1986. Begin jaren negentig kreeg De Werf een nieuw gebouw. Daarin vonden modern toneel, jazz en hedendaagse klassieke muziek onderdak. Vrijstaat O. is veel nieuwer, het kunstencentrum aan zee bestaat officiëel acht jaar. Maar in die periode zette Vrijstaat O. wel enkele opvallende initiatieven op poten.  

De begrotingsproblemen hebben nog een andere verklaring. Volgens Bart Caron ontstond er bij Kaap een soort dubbel management. De kans op synergieën is niet benut. Spelen op drie locaties en ook nog nomadisch is weinig efficiënt en doet de fusiebonus teniet.  Vier van de zeventien medewerkers zijn nu ontslagen, twee andere gaan halftijds aan de slag.

Het gaat vooral om mensen van De Werf in Brugge, enkelen werken al 28 jaar in het huis. Kaap zoekt extern een nieuwe algemeen directeur en een zakelijk assistent. Zij moeten tegen eind volgend jaar de financiën gezond maken. "Na die sanering kan Kaap weer groeien, onder meer door in te zetten op publiekswerking en communicatie", zegt Bart Caron, "en door elke euro vier keer om te draaien voor we die uitgeven". Het publiek zou van dat alles weinig mogen merken, aldus de voorzitter.  

Het is niet dramatisch, maar we moeten ingrijpen en dan met volle kracht vooruit".  

voorzitter Bart Caron
foto jazz'halo

Meest gelezen