Videospeler inladen...

Martin Schulz stapt op als voorzitter van Duitse sociaaldemocratische partij SPD

Voormalig Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz legt meteen zijn ambt neer als voorzitter van de SPD. Eerder deze week moest Schulz al de post van Buitenlandse Zaken opgeven nog voor hij in functie was getreden.

Het rommelt in de SPD die bij de vorige verkiezingen in september vorig jaar een historische nederlaag heeft geleden. Martin Schulz -voorheen nog voorzitter van het Europees Parlement- bleef toen nog wel de SPD leiden, maar raakte spoedig in een verdere neerwaartse spiraal.

Enkele dagen geleden sloot zijn SPD nog een coalitieakkoord met de CDU/CSU -de christendemocratische alliantie van bondskanselier Angela Merkel- en Schulz zou daarin minister van Buitenlandse Zaken worden. Een dag later moest Schulz die post echter al opgeven nog voor hij in functie was getreden en dat onder druk van zijn eigen partijleden.

Vanavond heeft Schulz dan zijn ontslag met onmiddellijke ingang aangekondigd als voorzitter van de SPD. Hij wordt tijdelijk vervangen door Olaf Scholz, de burgemeester van Hamburg. Eind april zal het congres van de SPD dan een nieuwe voorzitter kiezen.

Totale crisis bij de SPD

Een jaar geleden leek Martin Schulz -gewezen voorzitter van het Europees Parlement- nog goed op weg om bondskanselier te worden als kopman van de SPD. In de campagne moest hij echter de CDU/CSU van Merkel laten voorgaan en bij de verkiezingen van september leed de SPD een historische nederlaag.

Schulz wou toen eerst niet weten van regeringsdeelname met de alliantie van Merkel. Er bleek echter geen andere coalitie mogelijk in Berlijn en onder druk van Europa moest de SPD toch aan tafel met Merkel.

Enkele dagen geleden sloten beide kampen dan een regeerakkoord en bleek dat Schulz minister van Buitenlandse Zaken zou worden. Nochtans had hij eerder gezegd dat hij geen minister wou worden onder Merkel. Dat hij dat plots toch wou, is hem erg kwalijk genomen in zijn eigen partij, onder meere door huidig minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel. Onder druk van zijn eigen partij is hij ook geen voorzitter meer.

Videospeler inladen...

Meest gelezen