Videospeler inladen...

Nederlands minister Zijlstra neemt ontslag na leugen over ontmoeting met Poetin

Halbe Zijlstra stapt op als Nederlands minister van Buitenlandse Zaken. Zijlstra verloor het vertrouwen nadat hij gelogen had over een bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin. 

Gisteren moest Halbe Zijlstra toegeven dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Poetin. Vandaag moest hij zich verantwoorden voor de Nederlandse Tweede Kamer. Zijlstra wachtte het debat niet af en kondigde zelf zijn ontslag als minister aan.  

Halbe Zijlstra zat voor de rechtsliberale VVD (de partij van premier Mark Rutte) in het derde kabinet van premier Mark Rutte. Zijlstra, een politicus uit Friesland, was overigens een van de architecten van de coalitie tussen de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Hij is de eerste minister van het derde kabinet-Rutte die moet opstappen.    

Uitgerekend vandaag wou Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken vertrekken voor een officieel bezoek aan Rusland. Maar de minister besefte dat zijn geloofwaardigheid was aangetast. Duidelijk geëmotioneerd zei Zijlstra voor de Tweede Kamer dat hij geen andere optie zag dan zijn ontslag aan te bieden aan koning Willem-Alexander. (zie video hieronder)

Videospeler inladen...

Mijn geloofwaardigheid moet boven iedere twijfel verheven zijn in binnen- en buitenland

Halbe Zijlstra

Wat is er gebeurd?

Op het congres van zijn partij in 2016 had Halbe Zijlstra gezegd dat hij op een informele vergadering was geweest in een buitenverblijf van de Russische president Poetin. Zijlstra beweerde dat Poetin op de meeting had gezegd dat hij onder "Groot-Rusland" niet alleen Rusland, maar ook Wit-Rusland, Oekraïne, de Baltische Staten en Kazachstan verstond. 

Vorig weekend gaf Zijlstra toe dat hij nooit bij Poetin was geweest, maar dat hij had vernomen wat Poetin had gezegd van Shell-topman Jeroen van der Veer.  De Shell-functionaris ontkende echter dat hij dat verhaal aan Zijlstra had verteld. Zijlstra had met andere woorden niet alleen gelogen over zijn ontmoeting met Poetin, maar bovendien had hij Poetin woorden in de mond gelegd die de Russische president niet had uitgesproken. De Nederlandse minister besefte dat hij zijn geloofwaardigheid kwijt was en besliste dus op te stappen.

Sigrid Kaag neemt voorlopig taken over

Zijlstra was de afgelopen jaren de fractievoorzitter van de VVD in de Nederlandse Tweede Kamer. Hij werd vaak getipt als opvolger van premier Rutte, maar dat ging niet door, omdat Rutte zelf werd aangeduid als lijsttrekker.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelings­samenwerking Sigrid Kaag neemt de taken van de afgetreden minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra over. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Het zal een paar weken duren voordat er een opvolger voor Zijlstra is gevonden.

Meest gelezen