Videospeler inladen...

Is de Belgische kust om te janken? Nederlandse natuurvereniging vindt alvast van wel  

"De Belgische kust is om te janken." Dat heeft de Nederlandse natuurvereniging Natuurmonumenten gezegd in de Volkskrant en in de Britse krant The Guardian. De uitspraak leidt tot heel wat commotie.

In de Volkskrant en The Guardian werd onlangs aandacht besteed aan het groeiende aantal toeristen aan de Nederlandse kust. Bij die toeristen zijn ook heel wat Belgen. De rust en de natuur worden genoemd als troeven van de Nederlandse kust. En daarbij wordt de vergelijking gemaakt met Vlaanderen.

"Daar was geen beleid en nu is het één grote boulevard. De Vlaamse kust is om te janken. Daarom komen al die Belgen hier", zo zegt Bjørn van den Boom van Natuurmonumenten, een Nederlandse organisatie die natuurgebieden beheert, in de Volkskrant.

"Het is verschrikkelijk. Het is erg om te zeggen, maar ik heb nog nooit een Belg ontmoet die het daar niet mee eens is. Er is geen kwaliteitsvol landschap meer. En dat is een gevolg van de overheid die niet plant en beheert hoe ze wil dat de kustlijn eruitziet", voegt hij eraan toe bij The Guardian.

De Vlaamse kust is om te janken. Het is één grote boulevard. Daarom komen al die Belgen hier.

Bjørn van den Boom (Natuurmonumenten)

"Vlaamse kust heeft wel degelijk troeven"

De Britse krant belde Anthony Wittesaele, schepen in Knokke-Heist voor een reactie. Die verslikte zich zowat in zijn koffie. "Ik weet niet hoeveel Belgen naar Nederland gaan, want ze zijn niet echt gekend voor hun goeie eten of hun savoir-vivre", sneerde hij terug.

"Je gaat me niet horen zeggen dat de Nederlandse kust niet prachtig is om te fietsen en om te verblijven", voegt hij eraan toe op Radio 2. "Alleen vind ik het niet leuk dat iemand van Nederland zegt dat onze kust schreeuwlelijk is en dat er niets te beleven valt. Onze kust heeft wel degelijk troeven en die zijn door heel veel Nederlanders gekend. In Knokke-Heist, want daarvoor kan ik spreken, hebben we er een heleboel die heel graag en elk weekend komen."

Staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) neemt op Twitter ook de verdediging op van onze kust. Natuurmonumenten zegt intussen dat haar uitspraken sterk zijn uitvergroot.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen