Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

5,5 miljoen euro schadevergoeding voor het overschilderen van graffiti in New York

21 kunstenaars krijgen in New York een gezamenlijke schadevergoeding van zo'n 5,5 miljoen euro nadat de eigenaar van een pand in Queens hun graffitikunstwerken had overschilderd. De rechter oordeelde dat de eigenaar de kunstwerken opzettelijk had vernield.

In New York krijgen 21 graffitikunstenaars een schadevergoeding van 6,7 miljoen dollar (omgerekend zo'n 5,5 miljoen euro) omdat een eigenaar hun werk overschilderde. De graffiti was aangebracht op de gevel van oude pakhuizen in Queens. Het gebouw was al sinds de jaren '90 een toeristische trekpleister waar graffitikunstenaars van over de hele wereld naar toe kwamen om werk te maken. 

Toen de eigenaar van de panden, Jerry Wolkoff, in 2013 besloot om zijn gevel wit te schilderen, stapten de kunstenaars naar de rechter. Ze beriepen zich op een wet die kunstenaars beschermt. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De rechter geeft de kunstenaars nu gelijk en oordeelde dat de eigenaar de werken opzettelijk vernielde. Volgens hem had Wolkoff de kunstenaars de kans moeten geven hun werken te redden. De eigenaar op zijn beurt vond net dat hij de kunstenaars al een gunst verleende door de werken jaren toe te laten. 

De kunstenaars hadden al jaren de toestemming van Wolkoff om graffiti op de muren te spuiten. Het werd om die reden een artistieke hotspot. 5pointz is al sinds de jaren '90 een trekpleister in de New Yorkse buurt Queens. Graffitikunstenaars van overal ter wereld kwamen naar het gebouw om er kunstwerken te maken. Er liepen plannen om in de panden een graffiti-museum op te richten, tot de eigenaar besloot de muren wit te schilderen. De gebouwen zijn inmiddels gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Meest gelezen