Videospeler inladen...

Proces begint tegen Palestijns meisje dat Israëlische soldaten oorveeg gaf

Het 17-jarige Palestijnse meisje Ahed Tamimi moet zich verantwoorden voor een militaire rechtbank, omdat ze eind vorig jaar twee Israëlische soldaten te lijf ging in haar dorp. Ze schopte hen en gaf hen een oorveeg. Voor veel Palestijnen is ze een vrijheidsstrijder, volgens Israël is ze een terroriste. Tamimi riskeert een jarenlange celstraf.

Al twee maanden zit Ahed Tamimi in voorarrest. Ze werd opgepakt na een demonstratie op 15 december vorig jaar in haar dorp op de Westelijke Jordaanoever. In een video die massaal gedeeld werd op sociale media is te zien hoe het roodharige Palestijnse meisje te keer gaat tegen twee Israëlische soldaten. Ze schopt hen en geeft hen een oorveeg. De 17-jarige Tamimi moet zich voor een militaire rechtbank verantwoorden voor 12 aanklachten, onder meer voor geweld en het aanzetten tot geweld, voor het incident op de videobeelden en eerdere incidenten.

Symbool van verzet

"In Israël is vandaag niet veel aandacht voor het proces", zegt correspondente Ankie Rechess. Maar dat is helemaal anders in de Palestijnse gebieden. Daar is Tamimi een symbool voor het verzet tegen de Israëlische bezetting, net als haar hele familie.

"Ze noemen haar de Shirley Temple, de Jeanne d'Arc van Palestina. Ze is zeer geëerd, ze zien in haar een rolmodel. Zij is degene die zich zonder meer verzet heeft tegen de aanwezigheid van de soldaten in de buurt van haar dorpje. Alle inwoners van haar dorp Nabi Saleh zijn symbolen van het verzet. Zeker ook haar familie: haar vader heeft 12 jaar in de Israëlische gevangenis gezeten. En ook de moeder is zeer betrokken bij wat haar dochter doet. Ze komt uit een activistennest en is zeer geliefd in Palestina."

Zware straf

Tamimi riskeert een zware straf en verdwijnt mogelijk voor jaren in de gevangenis. "Ook de legerleiding zegt dat maatregelen tegen Tamimi genomen moeten worden om andere jongeren af te schrikken", zegt Rechess. De kans dat ze vrijkomt is zo goed als onbestaande. "Ze wordt gebruikt door de Palestijnen als propaganda en door de Israëliërs als een soort afschrikmethode om te laten zien dat je in de gevangenis belandt als je dit soort dingen doet."

Kritiek en internationale steun

In Israëlische gevangenissen zitten meer dan 300 Palestijnse minderjarigen. De arrestatie van Tamimi heeft tot kritiek op het Israëlische rechtssysteem geleid. De Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid uitgedrukt over de gevangenschap van het meisje. "Het kinderrechtenverdrag is duidelijk. De opsluiting van kinderen mag slechts gelden als laatste oplossing, en dat voor een zo kort mogelijke periode", zegt vertegenwoordiger van de VN-Mensen­rechten­commissaris in Ramallah, James Heenan.

Videospeler inladen...

Meest gelezen