AP1998

Rebellen doden soldaat na eind van de vredesgespekken in Colombia

Na het voorlopig mislukken van de vredesgeprekken tussen de Colombiaanse regering en de linkse guerrillabeweging Ejército de Liberación Nacional of ELN hebben de rebellen een soldaat doodgeschoten. De guerrillero's openden het vuur op de militair in het departement Antioquia in het noordwesten van het land die hun auto wilde controleren. Dat deelden de strijdkrachten mee. In het voertuig werden springstoffen ontdekt, waarmee blijkbaar een brug zou opgeblazen worden.

Eind januari had de regering de onderhandelingen voor onbepaalde duur opgeschort, nadat de rebellen een reeks bomaanslagen op politieposten hadden gepleegd, waarbij doden en gewonden vielen.Tijdens het weekeinde is de guerrillabeweging een offensief begonnen en blies bruggen, tolhuizen en wegen op.

De nieuwe aanvallen zijn een zware tegenslag voor het vredesproces in het Zuid-Amerikaanse land. "De gesprekken hervatten onder deze omstandigheden, wordt moeilijk", zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos, twee jaar geleden laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede.

Sinds het vredesverdrag met de grotere rebellengroep FARC eind 2016 is de ELN met haar 2.000 strijders de laatste actieve guerrillaorganisatie in het Zuid-Amerikaanse land.

Meest gelezen