Jasper Jacobs

Solvay-baas Clamadieu wordt nieuwe voorzitter van Engie

De raad van bestuur van het Franse energiebedrijf Engie heeft Jean-Pierre Clamadieu, CEO van chemiebedrijf Solvay, voorgedragen als nieuwe voorzitter. Zelf moet Solvay nu op zoek naar een nieuwe CEO. Die zoektocht moet tegen eind dit jaar afgerond zijn.

"We versnellen nu het proces om Jean-Pierre's opvolger te identificeren en zo de succesvolle strategie voort te zetten die we enkele jaren geleden in gang zetten", zegt Nicolas Boël, voorzitter van de raad van bestuur van Solvay, in een persbericht van Solvay.

Zowel interne als extere kandidaten komen bij Solvay in aanmerking voor de opvolging van de Fransman. "Het is de bedoeling de overgang tegen het einde van het jaar af te ronden", meldt het bedrijf.

Bij Engie wordt Clamadieu opvolger van Gérard Mestrallet, die erevoorzitter wordt. De wissel en Clamadieus aanstelling tot lid van de raad van bestuur moeten goedgekeurd worden op de aandeelhoudersvergadering van 18 mei.

Gisteren raakte al bekend dat de Franse staat - met een rechtstreeks belang van 24,1 procent de grootste aandeelhouder van Engie - Clamadieu als voorzitter wenste. De raad van bestuur volgt vandaag dus het voorstel.

Ervaring met de sector

Als voorzitter van het moederbedrijf van Engie Electrabel, inclusief de kerncentrales van Doel en Tihange, heeft Clamadieu ook een belangrijke stem in het Belgische energiedebat. Als CEO van Solvay heeft hij alvast de nodige Belgische ervaring. En als topman van een chemiebedrijf kent hij ook goed de energiesector.

Clamadieu zal bij Engie een duo vormen met CEO Isabelle Kocher. Zij volgde in 2016 Mestrallet op, die toe wel de voorzittershamer behield. Kocher wilde volgens de Franse media graag ook de voorzitterspost bezetten, maar ze werd daar eerder niet in gevolgd daar de raad van bestuur van Engie. Die besliste om de functies gescheiden te houden.

Opvolging verplicht

De voordracht zet een punt achter maandenlange spanningen bij Engie over de opvolging van de 68-jarige Mestrallet. Die heeft de leeftijdslimiet bereikt en moet dus opgevolgd worden.

In het Engie-persbericht begroet Mestrallet de keuze voor zijn landgenoot. "Een grote industrieel die Solvay, de internationale chemische groep, getransformeerd heeft."

Clamadieu volgde in 2012 Christian Jourquin op bij Solvay. De eerste niet-Belg aan het hoofd van Solvay was daarvoor de topman van Rhodia, het Franse chemiebedrijf overgenomen door Solvay.

  • Geboren op 15 augustus 1958 in Chambéry, in de Franse Alpen.
  • Burgerlijk ingenieur mijnbouw.
  • 1981-1991: Diverse functies als technisch adviseur bij de Franse overheid.
  • 1993-1998: Begint bij toenmalig chemisch en farmaceutisch bedrijf Rhône-Poulenc en klimt op tot directeur-generaal van de chemie-afdeling in Zuid-Amerika.
  • 1999-2012: Gaat aan de slag als voorzitter "éco-services" bij chemiegroep Rhodia. Vier jaar later is hij voorzitter en CEO van het bedrijf.
  • Mei 2012: CEO bij Solvay. Rhodia maakt sinds 2011 deel uit van Solvay.

Meest gelezen