Marc Coucke gaat KV Oostende verkopen aan Peter Callant. Maar hoe zit die constructie in elkaar?

Sporteconoom Trudo Dejonghe over verkoop KV Oostende: "Waar blijft de transparantie in het Belgische voetbal?"

"Waar blijven de open boekhoudingen?", vraagt sporteconoom Trudo Dejonghe van de KU Leuven zich af, nu de verkoopconstructies rond voetbalclub KV Oostende de krantenkoppen halen. Hij denkt dat meer financiële openheid het Belgische voetbal, "de meest gesubsidieerde sport van het land", ten goede zal komen en kijkt daarvoor naar de politiek.

"KV Oostende wordt pas over 5 jaar echt verkocht", titelden de Mediahuiskranten. Volgens hen zou Peter Callant, de vorige week voorgestelde koper van de Oostendse voetbalclub, niet in staat zijn om de volledige vraagprijs voor de club ("15 miljoen euro") op te hoesten. Daarom zou een constructie zijn uitgewerkt waarbij Callant de club over 5 jaar opnieuw verkoopt en dan de opbrengst doorstort naar Coucke. Ook zouden de schulden die KVO heeft bij Coucke ("netto 14,6 miljoen euro") worden omgezet in bankleningen.

Geen commentaar, klinkt het daarover bij KVO. Daar houden ze het erop dat ze "een goed onderbouwd licentiedossier zullen indienen". Ook KVO-koper Peter Callant verkiest voorlopig radiostilte. 

In Engeland krijg je zelfs informatie over de individuele spelerslonen. Hier weet je niks

Trudo Dejonghe, sporteconoom (KU Leuven)

Open boekhouding

De geruchten bieden veel stof tot nadenken, maar sporteconomen als Trudo Dejonghe en Wim Lagae (KU Leuven) houden zich in deze zaak op de vlakte. Er is dan ook heel weinig hard cijfermateriaal beschikbaar. "Kijk naar grote buitenlandse competities", zucht Dejonghe. "In Engeland krijg je gedetailleerde informatie over de boekhoudingen van de voetbalclubs, tot de spelerslonen toe. Maar hier weet je niks."

Nu de kwestie rond KVO in het nieuws is, vraagt Dejonghe zich luidop af waar de open boekhoudingen in het voetbal blijven. "Dat zou de sport ten goede komen." Hij ziet daarin een opdracht voor de politiek. "We spreken hier toch over de meest gesubsidieerde sport van het land? Spelers betalen hier nauwelijks belastingen. Waarom kan financiële openheid hier niet, maar wel in de buurlanden?"

Licenties

Zijn collega Wim Lagae ziet zelf wel wat beterschap. Tegenwoordig kan je ook de jaarrekeningen van de clubs raadplegen. "Maar ook daarmee heb je weinig informatie", geeft hij toe. "In zo'n jaarrekening is het nog altijd weinig transparant vanwaar bepaalde opbrengsten komen en waar uitgaven naartoe gaan."

De toetssteen bij uitstek is vandaag de licentiecommissie van de voetbalbond, die elk jaar de clubs moet doorlichten. "Op dat vlak hebben we toch al veel bijgeleerd. Die auditeurs zijn niet van de minsten en ze hebben een heel onafhankelijk imago." Volgens Lagae komen problematische situaties zo vlugger boven water. 

Morgen is de deadline om de licentiedossiers in te dienen. Daarna kunnen de clubs zo nodig nog extra informatie aanleveren. In de loop van april zou er een beslissing vallen.

Meest gelezen