Telenet kan koersval terugdringen tot 5 procent

Het aandeel van kabel- en telecombedrijf Telenet ging vanmorgen zo'n 11 procent lager op de Brusselse beurs. Aandeelhouders waren ontgoocheld dat Telenet geen dividend uitkeert. Maar intussen dringt het aandeel het verlies terug tot ruim 5 procent.

Volgens heel wat analisten was er na vijf jaar weer ruimte voor Telenet om een dividend uit te keren. Dat het dividend er dan toch niet komt, is voor veel beleggers een ontgoocheling. Ze stuurden het aandeel vanmorgen 11 procent lager. "De raad van bestuur vindt het niet het goede moment", zegt CEO John Porter. Telenet wil geen extra schulden maken om een dividend te kunnen uitkeren. "Maar we gaan in de loop van het jaar nog bekijken wat we voor de aandeelhouders kunnen doen."

Inzetten op entertainment

Telenet zal blijven inzetten op entertainment. Het aantal klanten voor de diensten Play en Play More is vorig jaar met 12% gestegen tot bijna 400.000 abonnees. Het contract met de Amerikaanse betaalzender HBO loopt dit jaar af. Maar Telenet wil er alles aan doen om de hofleverancier voor HBO in Vlaanderen te blijven.

Telenet wil ook verder inzetten op eigen producties zoals "Chaussée d'Amour", "Gent West" en "De Dag",  de reeks geschreven door Jonas Geirnaert en Julie Mahieu. "De Dag" zal eind volgende maand aan de Play More-klanten worden aangeboden. Later zal de reeks op VIER te zien zijn. "Op die manier rendeert de investering in Vlaamse fictie meerdere keren", zegt Porter. "Bovendien maken we met ons Vlaams aanbod het verschil met Netflix. Het maakt dat Netflix en Play More niet zomaar inwisselbaar zijn."

Telenet voor 100% eigenaar van De Vijver Media?

Porter bevestigt voor het eerst dat er gesprekken lopen over een nieuwe aandeelhoudersstructuur bij De Vijver Media, het bedrijf boven de zenders VIER en VIJF en het productiehuis Woestijnvis. Sinds 2014 heeft Telenet de helft van de aandelen in handen. Mediahuis heeft 30%, Wouter Vandenhaute en Erik Watté samen 20%. "We like the company and the management", zegt Porter, "en we geloven sterk in de toekomst van het bedrijf." Of dat ook betekent dat Telenet honderd procent eigenaar van De Vijver Media wil worden, is niet duidelijk.

Meest gelezen